Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Konststråket på temat ursprung och identitet innehåller verk som på olika sätt har kopplingar till etnicitet, identitet och rätten att välja sin egen väg i livet. Stråket leder från Carolinaparken, ner till Fyrisån och vidare bort mot Tullgarnsparken.

Stråkets längd: cirka 2,2 kilometer.

Se stråket på en karta.

Konstverken i stråket

1 av 5
Konstverket Child carrying wings. Foto: Stewen Quigley
1. Child carrying wings av Knutte Wester (1977-). Foto: Stewen Quigley

Konststråk - om ursprung och identitet (PDF, 624 KB)

 1. Child carrying wings – Knutte Wester (1977–)

  2015, material: brons
  Konstnären Knutte Wester arbetar i mänskliga sammanhang. Det kan vara på ett barnhem i Riga, en flyktingförläggning i Boliden eller som här bland papperslösa familjer med barn. Hans konst blir dokumentärfilmer, teckningar och skulpturer i brons som skildrar människor i utsatthet, väntan, vacuum. De som skildras är också djupt involverade i skapandeprocessen. I konstverket Child carrying wings har konstnären gestaltat en pojke som levt gömd, Vingarna kan ses som symbol för hans inre resa, där vingarna bär honom till en plats han vill vara på och där han kan få stanna.
  Plats: Carolinaparken (Engelska parken)
  Se en film om konstverket.
 2. Minnesmärke över Fadime Sahindal – Hanna Beling (1972–)

  2013, material: brons, rostfritt stål
  Fadime Sahindal (1975–2002) växte upp i Uppsala. Under sitt liv kämpade hon för jämställdhet och mot hedersrelaterat våld. Hon mördades av sin pappa år 2002 på grund av familjens motstånd mot hur hon levde sitt liv. Minnesmärket är rest över hennes mod, och över hennes kamp för den fria viljan och rätten att välja sitt eget liv. Spegeln i rostfritt stål skickar tillbaka frågan – vad gör jag själv för att bidra till en bättre värld? Konstverket är Uppsalas enda minnesmärke över en kvinna förutom porträttreliefen av Anna-Maria Lenngren som sitter i muren utanför Upplands nation på Sysslomansgatan.
  Plats: Fadimes plats, Bangårdsgatan
 3. Teresa – Kajsa Mattas (1948-)

  2004, material: brons
  Kajsa Mattas Teresa är en symbolisk avbildning av den heliga Teresa av Ávila(1515–1582). Hon valde att leva ett religiöst liv som nunna, trots familjens motvilja. Till en början mötte Teresa många svårigheter även inom kyrkan, men blev till slut en ansedd nunna som grundade sjutton nya kloster i Spanien efter sin egen uppfattning av vad klosterlivet innebar. Kajsa Mattas verk är en del av en sammanhängande gestaltning längs Fyrisån med flera konstverk av Kajsa Mattas och en miljö formad tillsammans med landskapsarkitekt Mattias Nordström.
  Plats: Östra Ågatan, vid Islandsbron
 4. Olof Rudbeck d.ä. – Carl Eldh (1873–1954)

  1910, material: brons
  Olof Rudbeck d.ä. (1630–1702) var under sin tid en världskänd vetenskapsman och mångsysslande akademiker vid Uppsala universitet. Han fördjupade sig bland annat inom botanik, historia, fortifikation, pyroteknik och medicin och var den som upptäckte lymfsystemet. Han lät också uppföra den anatomiska teatern i Gustavianum. Konstverket finns med i stråket för ursprung och identitet på grund av Rudbecks fascination av och engagemang för den patriotiska göticismen som ser svensk forntid i ett förhärligat ljus. Rudbeck menade att Sverige var det sjunkna Atlantis och därmed civilisationens vagga. Verket Olof Rudbeck är Carl Eldhs första offentliga skulpturporträtt och ägs idag av Uppsala universitet.
  Plats: Munkgatan, strax efter Islandsbron
 5. Poetisk viloplats – Ulla Viotti (1933–)

  2010, material: kolbränt tegel
  Minnesmärket Poetisk viloplats är rest över de judar som kom till Uppsala vid andra världskrigets slut. I Uppsala fick de en plats att vara på, och här i staden byggde de sina nya liv och gav nästa generation möjlighet att växa och blomstra, gestaltat genom de växter som varje år planteras i konstverkets stolssits. I samma område fanns mellan 1939 och 1946 ett barnhem för ensamkommande judiska pojkar, som är en annan del av judisk historia i Uppsala.
  Plats: Tullgarnsparken

 6. Maadteraahkas döttrar – Carola Grahn

  2018, material: virtuellt i form av en saga via en app
  Den sydsamiska konstnären Carola Grahn har i samarbete med Augmented Art (Mario Adamson och Åsa Sandzén) skapat ett virtuellt konstverk. I verket berättar väsen från den samiska mytologin om Statens institut för rasbiologi i Uppsala mellan 1920 och 1930. Maadteraahkas döttrar är en saga berättad genom en app  som använder sig av Augmented Reality. Det innebär att verkligheten förstärks via datorgenererade sinnesintryck. Genom samisk mytologi och fantasi får vi följa nåjden, den samiska schamanen, som visar vägen till de väsen som hemsöker Uppsala sedan Statens institut för rasbiologi en gång var verksamt här.
  Plats: Stadsträdgården och Odinslund

Appen heter Maadteraahkas döttrar och finns att ladda ner kostandsfritt på Google Play och App Store.

Kontakta kulturförvaltningen

Öppettider reception Stadshuset, Stadshusgatan 2
Måndag–fredag 7.45–16.00.
Dag före helgdag 8.00–12.00.

Telefon:
018-727 00 00 (Kontaktcenter)
Besöksadress:
Stadshuset, Stadshusgatan 2
Postadress:
Uppsala kommun, kulturförvaltningen, 753 75 Uppsala
Fakturaadress:
Uppsala kommun, UPK 4300, Box 1023, 751 40 Uppsala

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Ladda ner Uppsalas nya app om konst och kulturarv

  Uppsala kommun lanserar en ny app med guidade vandringar i stan bland Uppsalas konst och kulturarv. Appen heter Uppsala konst och kulturarv och sprider på ett enkelt sätt massor av bra information och kunskap om Uppsalas offentliga konst och kulturarv.

 • Gränbystadens bibliotek firar ett år på lördag 21 maj

  Bibliotek Uppsalas senaste tillskott firar ettårsjubileum på lördag 21 maj med en rad aktiviteter för både vuxna och barn.

 • Konstinvigning på IFU Arena

  Fredag 22 april klockan 14.00 blir det invigning av konstnärens Saadia Hussain konst på IFU Arena i Gränby. Hussains stora konstprojekt har hon skapat tillsammans med besökare, anställda på IFU Arena och elever från Kvarngärdesskolan.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Sommar runt slottet

 • Historiskt centrum

  Slottets och stadens historia ska berättas för alla som bor i, verkar i och besöker Uppsala kommun. Därför skapas nu ett historiskt centrum, där den historiska miljön på Uppsala slott ska bli mer tillgänglig för alla. Det utvecklas 2022–2024.

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.