Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Konstverk kan väcka olika slags känslor och tankar. Vissa konstverk får oss att stanna upp och fundera kring vad det egentligen vill säga och varför det står just där det står. Stråket för det oväntade mötet består av konstverk som kan ge en oväntad tanke i ett oväntat eller ovant möte. Vandringen börjar i Botaniska trädgården och går ner genom Slottsbacken och bort till Luthagen.

Stråkets längd: cirka 5,4 kilometer.

Se stråket på en karta.

Konstverken i stråket

1 av 6
Konstverket Vem bor här? av Ulla Fries (1946–). Foto: Claes Åsblom
1. Vem bor här? av Ulla Fries (1946–). Foto: Claes Åsblom

Konststråk - det oväntade mötet (PDF, 892 KB)

 1. Vem bor här – Ulla Fries (1946–)

  1999, material: furu, järn
  Uppsalakonstnären Ulla Fries arbetar främst i kopparstick, men har för Botaniska trädgården skapat de oproportionerligt stora bänkarna som står framför Linneanum. Titeln Vem bor här får oss att undra över vem som egentligen bor här i närheten. Prova att sitta på bänken. Vad händer med upplevelsen av din egen storlek? Konstverket tillhör Riksbyggen.
  Plats: Linneanum, Botaniska trädgården
 2. Dynamisk ro – Doris Sapunar Bengtsson (1965–)

  2010, material: marmor, diabas
  Dynamisk ro tillhör Uppsala universitet och består av en cirkelformad platta i diabas med nedsänkta spår som på en LP-skiva. Ovanpå plattan, och vid sidan om den, ligger vita figurer utspridda. Vad föreställer verket och vad har hänt innan vi kom? Snurrade den svarta skivan och skickade iväg de vita pjäserna?
  Plats: Blåsenhus
 3. Fundament – Jan Svenungsson (1961–)

  1998, material: granit
  I en granitplatta i marken står inristat "I morgon kommer ett torn att byggas på den här platsen". Vad har hänt på platsen om jag kommer tillbaka imorgon? Verket restes i samband med ett kommunalt konstprojekt i Slottsbacken 1998 och fick sedan stå kvar när projektet avslutats.
  Plats: Slottsbacken
 4. Avhopp – Maria Lewis (1963–)

  2013, material: rostfritt stål
  Konstverket föreställer en svingande gunga ur barnperspektiv som frusit i rörelsen precis efter att någon har hoppat av. Vem är det som har gungat? Kanske någon som hoppat av och landat i grönskan intill istället för att skynda till tåget?
  Plats: Reseplan
 5. Skruvarna – Katarina Persson (1964–)

  2013, material: gjutjärn
  Skruvarna för tankarna till de industrier som fanns på östra sidan av Fyrisån, till exempel mekaniska verkstäder. Här kommer gigantiska skruvar upp ur jorden. Liksom konstverket Avhopp förhåller sig Skruvarna till platsen och dess historia. Båda konstverken har också en perspektivförskjutning i storleken.
  Plats: Reseplan
 6. Den tionde skorstenen – Jan Svenungsson (1961–)

  2015, material: tegel
  Verket Den tionde skorstenen är en del av ett världsomspännande konstprojekt. Tidigare har Jan Svenungsson uppfört skulpturer i form av skorstenar i bland annat Tyskland och Sydkorea. Verket har uppförts i sammarbete med murarmästaren Ronny Johansson. Konstverket belyser platsen och knyter an till sin omgivning. Teglet i husfasaderna runt omkring, områdets historia med lertäkt och tegelframställning. Men det kan också vara bara ett oväntat möte med ett konstverk som ser ut som en skorsten men är helt utan praktisk funktion.
  Plats: Tegnérparken
Kontakta kulturförvaltningen

Öppettider reception Stadshuset, Stadshusgatan 2
Måndag–fredag 7.45–16.00.
Dag före helgdag 8.00–12.00.

Telefon:
018-727 00 00 (Kontaktcenter)
Besöksadress:
Stadshuset, Stadshusgatan 2
Postadress:
Uppsala kommun, kulturförvaltningen, 753 75 Uppsala
Fakturaadress:
Uppsala kommun, UPK 4300, Box 1023, 751 40 Uppsala

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Ladda ner Uppsalas nya app om konst och kulturarv

  Uppsala kommun lanserar en ny app med guidade vandringar i stan bland Uppsalas konst och kulturarv. Appen heter Uppsala konst och kulturarv och sprider på ett enkelt sätt massor av bra information och kunskap om Uppsalas offentliga konst och kulturarv.

 • Gränbystadens bibliotek firar ett år på lördag 21 maj

  Bibliotek Uppsalas senaste tillskott firar ettårsjubileum på lördag 21 maj med en rad aktiviteter för både vuxna och barn.

 • Konstinvigning på IFU Arena

  Fredag 22 april klockan 14.00 blir det invigning av konstnärens Saadia Hussain konst på IFU Arena i Gränby. Hussains stora konstprojekt har hon skapat tillsammans med besökare, anställda på IFU Arena och elever från Kvarngärdesskolan.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Sommar runt slottet

 • Historiskt centrum

  Slottets och stadens historia ska berättas för alla som bor i, verkar i och besöker Uppsala kommun. Därför skapas nu ett historiskt centrum, där den historiska miljön på Uppsala slott ska bli mer tillgänglig för alla. Det utvecklas 2022–2024.

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.