Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Konstverk kan väcka olika slags känslor och tankar. Vissa konstverk får oss att stanna upp och fundera kring vad det egentligen vill säga och varför det står just där det står. Stråket för det oväntade mötet består av konstverk som kan ge en oväntad tanke i ett oväntat eller ovant möte. Vandringen börjar i Botaniska trädgården och går ner genom Slottsbacken och bort till Luthagen.

Stråkets längd: cirka 5,4 kilometer.

Se stråket på en karta.

Konstverken i stråket

 • Konstverket Vem bor här? av Ulla Fries (1946–). Foto: Claes Åsblom

  1. Vem bor här? av Ulla Fries (1946–). Foto: Claes Åsblom

 • Konstverket Dynamisk ro av Doris Sapunar Bengtsson (1965–). Foto: Sofia Ekman

  2. Dynamisk ro av Doris Sapunar Bengtsson (1965–)

 • Konstverket Fundament av Jan Svenungsson. Foto: Anna Pless

  3. Fundament av Jan Svenungsson (1961-). Foto: Anna Pless

 • Konstverket Avhopp av Maria Lewis. Foto: Anna Pless

  4. Avhopp av Maria Lewis. Foto: Anna Pless

 • Konstverket Skruvarna av Katarina Persson. Foto: Anna Pless.

  5. Skruvarna av Katarina Persson. Foto: Anna Pless

 • Konstverket Den tionde skorstenen av Jan Svenungsson (1961–)

  6. Den tionde skorstenen av Jan Svenungsson (1961–)

Konststråk - det oväntade mötet (PDF, 892 KB)

 1. Vem bor här – Ulla Fries (1946–)

  1999, material: furu, järn
  Uppsalakonstnären Ulla Fries arbetar främst i kopparstick, men har för Botaniska trädgården skapat de oproportionerligt stora bänkarna som står framför Linneanum. Titeln Vem bor här får oss att undra över vem som egentligen bor här i närheten. Prova att sitta på bänken. Vad händer med upplevelsen av din egen storlek? Konstverket tillhör Riksbyggen.
  Plats: Linneanum, Botaniska trädgården
 2. Dynamisk ro – Doris Sapunar Bengtsson (1965–)

  2010, material: marmor, diabas
  Dynamisk ro tillhör Uppsala universitet och består av en cirkelformad platta i diabas med nedsänkta spår som på en LP-skiva. Ovanpå plattan, och vid sidan om den, ligger vita figurer utspridda. Vad föreställer verket och vad har hänt innan vi kom? Snurrade den svarta skivan och skickade iväg de vita pjäserna?
  Plats: Blåsenhus
 3. Fundament – Jan Svenungsson (1961–)

  1998, material: granit
  I en granitplatta i marken står inristat "I morgon kommer ett torn att byggas på den här platsen". Vad har hänt på platsen om jag kommer tillbaka imorgon? Verket restes i samband med ett kommunalt konstprojekt i Slottsbacken 1998 och fick sedan stå kvar när projektet avslutats.
  Plats: Slottsbacken
 4. Avhopp – Maria Lewis (1963–)

  2013, material: rostfritt stål
  Konstverket föreställer en svingande gunga ur barnperspektiv som frusit i rörelsen precis efter att någon har hoppat av. Vem är det som har gungat? Kanske någon som hoppat av och landat i grönskan intill istället för att skynda till tåget?
  Plats: Reseplan
 5. Skruvarna – Katarina Persson (1964–)

  2013, material: gjutjärn
  Skruvarna för tankarna till de industrier som fanns på östra sidan av Fyrisån, till exempel mekaniska verkstäder. Här kommer gigantiska skruvar upp ur jorden. Liksom konstverket Avhopp förhåller sig Skruvarna till platsen och dess historia. Båda konstverken har också en perspektivförskjutning i storleken.
  Plats: Reseplan
 6. Den tionde skorstenen – Jan Svenungsson (1961–)

  2015, material: tegel
  Verket Den tionde skorstenen är en del av ett världsomspännande konstprojekt. Tidigare har Jan Svenungsson uppfört skulpturer i form av skorstenar i bland annat Tyskland och Sydkorea. Verket har uppförts i sammarbete med murarmästaren Ronny Johansson. Konstverket belyser platsen och knyter an till sin omgivning. Teglet i husfasaderna runt omkring, områdets historia med lertäkt och tegelframställning. Men det kan också vara bara ett oväntat möte med ett konstverk som ser ut som en skorsten men är helt utan praktisk funktion.
  Plats: Tegnérparken
Kontakta kulturförvaltningen

Öppettider reception Stationsgatan 12
Måndag–fredag 7.45–16.00.
Dag före helgdag 8.00–12.00.

Telefon:
018-727 00 00 (Kontaktcenter)
Besöksadress:
Stationsgatan 12
Postadress:
Uppsala kommun, kulturförvaltningen, 753 75 Uppsala
Fakturaadress:
Uppsala kommun, UPK 4300, Box 1023, 751 40 Uppsala

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Måla fritt på KAP i sommar – öppen vägg är på plats

  Under sommaren 2021 står en öppen konstvägg på KAP-området vid Kungsängsbron. Här kan Uppsalabor fritt använda ytorna för olika typer av kreativa uttryck. Den öppna väggen är på plats tillfälligt och tas ner i mitten av september. Därefter utvärderas projektet.

 • Upplev naturen med Biotopia – inne och ute

  Efter stängning på grund av pandemin och byte av belysning så är Biotopia nu öppet igen. Under sommaren arrangeras aktiviteter även utanför museet och ute i naturen.

 • Spela Pelles Äventyr i Uppsala

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram för att locka familjer till Uppsala och kompletterar de många andra aktiviteter och upplevelser som finns med koppling till berättelserna om Pelle Svanslös.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

 • Låt kulturen strömma

  Här får du tips om hur du kan strömma kultur.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.