Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. Tillfällig offentlig konst

  Uppsala kommun arbetar med tillfälliga offentliga konstgestaltningar. Under en begränsad tid kan invånare möta offentlig konst i samhället kring olika teman. Genom den tillfälliga konsten kan skeenden och företeelser synliggöras, förstärkas och förtydligas. Plötsligt kan vi se saker som kanske vi inte lagt märke till förut.

  Konst som port till reformationen 500 år

  Med anledning av firandet av reformationsåret 2017 hade Svenska kyrkan och Uppsala kommun ett gemensamt konstprojekt. Inom reformationen var kulturen viktig, både konst och musik. Konsten förmedlade tankar. Konstprojektet diskuterade frågor som Hur kan Martin Luthers tankar ha bäring på vårt samhälle idag? Är hans idéer fortfarande aktuella? Kan Martin Luthers idéer vara allmänmänskligt aktuella oberoende av religion och åskådning?

  Föreställning om konst som port till reformationen

  Martin Luthers resonerade kring det egna ansvaret och ville skapa möjligheter för var och en att själv söka kunskap för att bilda sig en egen uppfattning. Symboliska portar som Luther öppnade och som gäller än idag. I detta ligger synen på lika människovärde, och språket som nyckeln till information och kunskap. Ett civilkurage med målet att få välja själv det som man tycker ska hålla och bära i livet. Martin Luther utmanade överheten, ifrågasatte och vågade ha egna åsikter.

  Fyra konstnärer skapade nya verk till utställningen, Henny Linn Kjellberg, Natasha Dahnberg, Penja Hesselberg och Elisabeth Bucht& Moa Lönn samt Gijs Weijer

  Leran rör sig 

  Hela Uppsala växer och bygger, överallt flyttas lera från en plats till en annan. Det pålas djupt i den vibrationskänsliga marken. 11 tegelbruk och Uppsala-Ekebys keramiktillverkning är ett resultat av Uppsalas lerjord. Även på just den plats där Gränbystaden ligger och fortfarande växer fanns ett lertag. Kvarteren heter Takpannan och Lertäkten.

  Konstverket lera rör sig vid Gränbycentrum

  2016 visades ”Leran rör sig” i Gränby och Vaksalaområdet. Konstnärerna My Lindh, David Andrén och Mats Wilhelm visade sina verk utomhus och inomhus i ett samarbetsprojekt med Atrium-Ljungberg och Svenska kyrkan, Vaksala församling.

  Konstprojektet tog plats mitt i mellan kulturhistoria och samtid. Den långa historien med Vaksalas 17 runstenar som berättar tusenårig historia. Budskap som fortfarande går att tyda. Kyrkbyn med kyrka, skola, prästgård och tiondebod från 1400-talet. Gravrösen från bronsåldern och gravfält och fornborg från järnåldern. Ny arena, bostäder och köpstad som blir större. My Lindhs konstverk presenterades som nedslag i landskapet med skyltar i gränslandet mellan information och poesi. David Andrén byggde en obeboelig lada. Ängsladan som byggnad kan ses som en symbol eller markör för kulturlandskapet, många förfaller numera de då dess funktion inte längre efterfrågas i jordbruket. Bräderna glesnar, vind och regn tränger in och sakta sjunker byggnaderna ihop. Mats Wilhelm visade genom fotografier hur Vaksala och Gränby växer ihop, hur deras olika silhuetter hela tiden återfinns i varandras periferi. Fotografier trycktes på byggvepor och ställdes även ut inne i köpcentrat och i Vaksala församlingsgård.

  Inside out

  Under 2015 firades femhundraårsminnet av den flamländske läkaren och anatomen Andreas Vesalius, som föddes på nyårsafton 1514. Han räknas som den moderna anatomins fader. I ett samarbetsprojekt med Uppsala universitet, Hagströmerbiblioteket, Svenska kyrkan och Uppsala kommun presenterades ett konstprojekt med åtta konstnärer som tolkade kroppen med utgångspunkt i Andreas Vesalius illustrationer. Konstverken visades i Odinslund. Bilderna gav en alternativ bild till hur kroppen exponeras i det offentliga rummet genom reklam och äldre offentlig konst. Deltagande konstnärer var Natasha Dahnberg, Katarina Sundkvist Zohari, Adina Almén, Moa Lönn, Henny Linn Kjellberg, Meline Höijer Schou, Anna Liljas och Kajsa Haglund.

  Konstutställning Inside out

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Måla fritt på KAP i sommar – öppen vägg är på plats

  Under sommaren 2021 står en öppen konstvägg på KAP-området vid Kungsängsbron. Här kan Uppsalabor fritt använda ytorna för olika typer av kreativa uttryck. Den öppna väggen är på plats tillfälligt och tas ner i mitten av september. Därefter utvärderas projektet.

 • Upplev naturen med Biotopia – inne och ute

  Efter stängning på grund av pandemin och byte av belysning så är Biotopia nu öppet igen. Under sommaren arrangeras aktiviteter även utanför museet och ute i naturen.

 • Spela Pelles Äventyr i Uppsala

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram för att locka familjer till Uppsala och kompletterar de många andra aktiviteter och upplevelser som finns med koppling till berättelserna om Pelle Svanslös.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

 • Låt kulturen strömma

  Här får du tips om hur du kan strömma kultur.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.