Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Barn och unga är en särskild målgrupp och Uppsala kommun arbetar utifrån FNs barnkonvention för att uppnå att alla barn och unga ska få ta del av offentlig konst i sin närmiljö.

 2. Berget, blomman, boet - Danmarks förskola

  Konstnären Moa Lönn har arbetat med en utformning vid Danmarks förskola med utgångspunkt i de omgivande miljöerna ooch barnens utforskande av naturen.

  • danmark2
  • danmark3

  Skulpturerna heter Berget, Blomman och Boet och är gjutna på Alunda järngjuteri. Moa har gjort ett pedagogiskt förankringsarbete på förskolan tillsammans med barnen där de lånat äggformen och gjort egna skulpturer. Äggen placeras ut i skogen, förskolan och på stigarna mellan, där barnen rör sig dagligen. 

  Förskolan ligger i närheten av Linnés Hammarby. De arbetar med lärande och hållbar utveckling i nätverket Hållbar framtid. Moa Lönn har med bakgrund av det skapat ett konstverk som utgår från Linnés tre världar.

 3. Konst på Tiundaskolan

  Jenny Nolstam, Anton Alvarez och Erika Lövkvist har skapat ny konst för den nya Tiundaskolan i Luthagen. Konsten kommer att finnas på skolgården, i idrottshallen och i entrén inomhus.

  • Tiunda

   Jenny Nolstam, Anton Alvarez och Erika Lövkvist har skapat ny konst för Tiundaskolan.

  • Tiunda

   Jenny Nolstam, Anton Alvarez och Erika Lövkvist har skapat ny konst för Tiundaskolan.

  • Tiunda

   Jenny Nolstam, Anton Alvarez och Erika Lövkvist har skapat ny konst för Tiundaskolan.

  Konstnärer har under flera år arbetat med konst för Tiundaskolan och förskolan. I nära samarbete med elever och lärare har nyskapande och platsspecifika konstverk skapats för Tiundaskolan och förskolan.

  Jenny Nolstam

  I matsalens tak hänger konstverket Klepsydra av Jenny Nolstam. En lysande droppformad skulptur som med intervaller lyser mer och mer för att slutligen slockna och lysa som ringar på golvet. Kunskapen i skolan ger ringar på vattnet genom hela livet.

  I förskolans entré finns konstverket Tidregn i form av en vägg fylld av mindre ljusringar som långsamt skiftar i färg. Barnen kan själva fylla konstverket med innehåll från naturen vid årstidernas växlingar. 

  Anton Alvarez

  Anton Alvarez, tidigare elev på skolan, har genom att konstruera och bygga upp en åtta meter hög lerpressmaskin tillverkat sexton pelare för skolans entréer. På dessa vilar rosafärgade svampliknande plåttak. Inspirationen är från platsens historia med S:t Eriks lervarufabrik som låg vid gamla Tiundaskolan. Anton Alvarez har även gjort skolans namnskyltar och urtavla.

  Erika Lövqvist

  Erika Lövqvist har utformat kakelplattor för idrottshallen som ger illusioner av utbuktningar och förvrängningar genom fogarnas linjer. Konstverken finns på 13 platser i våtutrymmen.

  Ingrid Atterberg

  Ingrid Atterbergs tegelkonst för den gamla Tiundaskolan har delvis bevarats. En del av matsalsväggen har byggts upp liksom rundlar byggda av tegelstenar från S:t Eriks lervarufabriks skorstenar, som har fått ny placering i entrén. Förutom den platsspecifika konsten har en helt ny konstkollektion tagits fram för skolan.

 4. Parad, Totem och Akrobetarna - Ramsta förskola

  Kulturnämnden satsar på konst till skolor och förskolor på landsbygden. Den här utformningen av skapad av konstnären Erik Hedman. Barnen på Ramsta förskola arbetar utomhus med inspiration av den nya konsten tillsammans med konstnären.

  • Ramsta fsk invigning

   Parad, Totem och Akrobetarna, av Erik Hedman.

  • Invigning Ramsta förskola

   Parad, Totem och Akrobetarna, av Erik Hedman.

  Konsten hämtas från förskolans arbete med mångfald, berättelser och närheten till skog och djur. På gården finns konstverket Parad en skulptur med fantasifulla djur som dansar och leker. Konstverket kopplar samman gemenskap och mångfald, ett spirande träd med fantasifulla djur som växer upp vid förskolans gavel.

  Det är väggreliefen Totem som hänger ihop med konstverket på marken. Två ytterligare reliefer Akrobetarna vid förskolans entréer välkomnar barn, föräldrar och personal till förskolan. Konstverken bidrar till att skapa en identitet för förskolan med sin mångfald. Konstverket Parad är utformat för att vara en del av barnens lekar och går att klättra på.

  Erik Hedman har ett mångsidigt konstnärskap med utställningar, animationer och skapande verksamhet för barn. Erik är utbildad på Konstfack och Det Fynske Kunstakademi.

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Grafik och keramik i en omvänd samlingsutställning

  I utställningen Prints & Ceramics – ett koreografiskt utforskande av museilogistik, provar Uppsala konstmuseum ett omvänt grepp. Konst från museets magasin flyttas successivt in i utställningen och visas för publik. I samarbete med koreografen Marie Fahlin har museets personal arbetat fram ett rörelse-score, där arbetet med att vårda och hantera föremål lyfts fram.

 • Uppsala konstmuseum släpper höstens program

  I höst välkomnar Uppsala konstmuseum sina besökare med ett välfyllt program och förlängda öppettider. Det blir utställningar med avancerad teknik, familjeaktiviteter och Frida Hyvönen är en av artisterna som bjuder på konsert. Dessutom öppnar återigen Museum Bar & Café.

 • Måla fritt på KAP i sommar – öppen vägg är på plats

  Under sommaren 2021 står en öppen konstvägg på KAP-området vid Kungsängsbron. Här kan Uppsalabor fritt använda ytorna för olika typer av kreativa uttryck. Den öppna väggen är på plats tillfälligt och tas ner i mitten av september. Därefter utvärderas projektet.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

 • Låt kulturen strömma

  Här får du tips om hur du kan strömma kultur.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.