Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. Almastråket

  Almastråket består av fem konstnärliga konstverk som tolkar ALMA-pristagare (Astrid Lindgren Memorial Award). Almastråket är ett konststråk med barnperspektiv längs med Klostergatan och som leder till Stadsbibliotekets barnavdelning.

  Fem offentliga konstverk som belyser vikten av kvalitativ litteratur för unga läsare genom att lyfta olika ALMA-pristagare (Astrid Lindgren Memorial Award). Almapriset är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

  • Almastråket

   Helena Piippo Larsson, Berättelser om natten. Foto: Pär Fredin.

  • Almastråket

   Johan Thurfjell Jättehemligt 2020. Foto: Pär Fredin.

  • Almastråket

   Eva Larsson, Spårfinnarna. Foto: Pär Fredin.

  • Almastråket

   Kolbeinn Karlsson, I månskenet dansar vi med monstren. Foto: Pär Fredin.

  • Almastråket

   Sara Möller Daisy, Så har jag det nu. Foto: Pär Fredin.

  Konstverken i konststråket utgår från barnets perspektiv och värnar barnens rätt till komplex, nyskapande och reflekterande konst. ALMA-priset lyfts fram för att framhäva barnlitteraturens betydelse och de värderingar priset står för såsom hög konstnärlig kvalitet för barn och demokratiska värderingar som alla människors lika värde.

  ALMA-pristagare som lyfts fram är Kitty Crowther, Barbro Lindgren, Meg Rosoff, Maurice Sendak och Shaun Tan. Författarskapen uppmärksammas genom olika konstnärliga uttryck som varierar från bronsskulpturer, tittskåp, hemliga spår i marken samt ljusskyltar och en serie väggbilder. De konstnärliga gestaltningarna är skapade av: Johan Thurfjell, Sara Möller, Eva Larsson, Kolbeinn Karlsson och Helena Piippo Larsson. Stråket färdigställdes år 2020.

  Konstverken Almastråket

  Johan Thurfjell, Jättehemligt 2020

  Thurfjell har i sin gestaltning utgått från 2014 års ALMA-pristagare, Barbro Lindgren. Verket Jättehemligt utgår löst från hennes bok med samma namn, men vill egentligen fånga det virvlande fantasiflödet och barnperspektivet som han tycker genomsyrar Barbro Lindgrens hela konstnärliga gärning.

  Verket handlar om två fiktiva barn som sitter i varsin lägenhet på motsatt sida av Klostergatan. Verket vill visualisera de tankar på livet och världens hela innehåll som i en ständig men oförutsägbar puls rusar genom huvudet på dem. Barnens tankeflöde gestaltas i de två bubblorna som genom sitt animerade ljus lyser upp då och då under dygnets alla timmar. Verket är gjort av akrylplast med animerad LED-belysning.

  Sara Möller Daisy - så har jag det nu 2020

  Möller har arbetat med 2016 års ALMA-pristagare Meg Rosoffsbok Så har jag det nu. Skulpturen tolkar boken och dess berättarjag Daisy, som bär på sorg, ett mörker som under berättelsens gång sakta ljusnar och läker. Hon reser sig genom askan, kämpar med att göra sig fri, tampas med mänsklighetens brutalitet och vetskapen om att livet är skört. Hon går från barn till nästan vuxen över en sommar.

  Daisy betyder tusensköna på engelska. I Möllers skulpturala verk har de två knopparna inte slagit ut i blom, men en av dem har sakta börjat
  resa sig och blicka uppåt. Verket är i brons och sten.

  Eva Larsson, Spårfinnarna 2020

  Larssons konstverk är tredelat och består av en bronsskulptur föreställande två barn som har gjort en upptäckt. Från denna skulptur leder sedan, för den nyfikne och uppmärksamma, ett spår. Spåret tar slut vid en skatt – ett tittskåp med en magisk, gyllene värld.

  Eva Larsson har inspirerats av 2011 års ALMA-pristagare Shaun Tan. Larsson har tagit vara på Tans bildspråk och berättande som med fantasi, lekfullhet och magi skapar en motpol till världens konformitet och gråhet.

  Kolbeinn Karlsson, I månskenet dansar vi med monstren 2020

  Karlsson har arbetat fram en triptyk med digitalt tryck på formicaplattor. Hans verk är influerat av 2003 års ALMA-pristagare Maurice Sendak, speciellt hans bok Till vildingarnas land men också av medeltida grafisk konst.

  Figurerna som består av monster, djur och utklädda barn, dansar i månskenet. Karlssons tanke med konstverket är att förmedla en känsla av
  gemenskap och tillåtelse - den gemensamma upplevelsen av något extraordinärt, befriande och roligt. Stämningen är lättsam och alla, stora som små, förenas i dansens koreografi.

  Helena Piippo Larsson, Berättelser om natten 2020

  Helena Piippo Larssons konstverk består av både en bronsskulptur och en ljusskulptur, placerad på bibliotekets innergård.

  Piippo Larsson har hämtat sin inspiration från 2010 års ALMA-pristagare Kitty Crowther men också från berättandet i stort. Den muntliga traditionen av berättandet, litteraturen som ett eget rum som skapas inuti oss själva när vi läser eller hör berättelser. En värld av fantasi.

  Skulpturen kan tänkas likna en koja, ett tält eller en lägereld, en plats att krypa in i eller samlas runt. Ljusskulpturen inuti bronsskulpturen ger ifrån sig ett glödande rosa sken. Både mönster och färg är hämtat från Crowthers bildvärld.

 2. Tyst vatten

  Med anledningen av firandet av Finlands 100 år av självständighet gavs konstnären, Laura Könönen, uppdraget att lyfta fram den finska minoriteten som Uppsala har ett särskilt ansvar för då kommunen är ett finskt förvaltningsområde. 

  Tyst vatten,  Hiljainen vesi, utanför Juvelen av Laura Könönen.

  Konstverket är utformat i svart diorit från Korpilahti i mellersta Finland. Sten har alltid funnits på planeten, från början flytande och sedan stelnad säger Laura Könönen:

  -Jag tycker det är underbart att skulptera vågor i sten. Vågorna i stenen är naturliga. De kommer fram när man hugger i den. Sten är alltings början och slut och på något vis kommer världen att sluta i sten och förstenas.

  I konstverket ryms tankar om havet, vattenmassornas tyngd och vad som döljer sig under ytan. Titeln Tyst vatten anspelar på havets eller människans inre som inte alltid överensstämmer med det yttre, ibland är ytan skenbart lugn och stilla. Östersjön är visserligen en gräns mellan Finland och Sverige men den kan också ses som symbol för en länk mellan Finland och Sverige.

  En förbindelse som fört människor till ett nytt land, och ibland tillbaka. För en person med två hemländer kan den länken till och med vara den plats som känns mest hemma Skulptören Laura Könönen är född 1980 och bosatt och verksam i Finland. Hon är utbildad på Bildkonstakademin i Helsingfors och medlem i Finska Skulptörförbundet och Finska Förbundet för Stenskulptörer. Laura Könönen arbetar med sten som är ett material som kan uttrycka en sorts stilla evighet som står i kontrast till vår egna korta, föränderliga existens.

 3. Livingroom

  På Dragabrunnsgatan i Uppsala finns konstverket Living Room från 2011.

  Konstverket består dels av en uppförstorad spetsgardin skapad av Natasha Dahnberg. Dels av kaktusliknande, organiska former som växer upp ur stenbänkarna skapade av Katarina Sundqvist Zohari. Den hemtrevliga känslan av ett vardagsrum förstärks också av landskapsarkitekternas val av gatubelysning som påminner om golvlampor och stenläggning som ska gestalta ryamattor.

  Både Natasha Dahnberg och Katarina Sundkvist Zohari är Uppsalakonstnärer och medlemmar i konstnärsgruppen Art Group HAKA som också driver utställningsverksamheten i den konstnärsdriva mötesplatsen Köttinspektionen. Båda är representerade med flera offentliga konstverk i Uppsala. Natasha Dahnberg är en rysk-svensk konstnär som arbetar i de flesta tekniker, ofta med foto- och videoverk. Katarina Sundkvist Zohari jobbar oftast med teckning och skulpturer i lera.

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Måla fritt på KAP i sommar – öppen vägg är på plats

  Under sommaren 2021 står en öppen konstvägg på KAP-området vid Kungsängsbron. Här kan Uppsalabor fritt använda ytorna för olika typer av kreativa uttryck. Den öppna väggen är på plats tillfälligt och tas ner i mitten av september. Därefter utvärderas projektet.

 • Upplev naturen med Biotopia – inne och ute

  Efter stängning på grund av pandemin och byte av belysning så är Biotopia nu öppet igen. Under sommaren arrangeras aktiviteter även utanför museet och ute i naturen.

 • Spela Pelles Äventyr i Uppsala

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram för att locka familjer till Uppsala och kompletterar de många andra aktiviteter och upplevelser som finns med koppling till berättelserna om Pelle Svanslös.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

 • Låt kulturen strömma

  Här får du tips om hur du kan strömma kultur.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.