Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Tunnlar är passager många av oss färdas genom dagligen. En tunnel kan vara en osynlig gräns mellan två områden eller en passage med ett före och efter. De kan skapa säkrare resvägar, men samtidigt upplevas som otrygga.

  Initiativet för offentlig konst i tunnlar runt om i Uppsala inleddes för att bidra till att fler ska kunna uppleva mer konst i samband med att staden växer. Konst är en viktig del av stadsbilden och förutom att ge platsen karaktär kan det bidra till en ökad trygghetskänsla.

 2. Börjegatans tunnel - Andra sidan

  Konstverket som finns i Börjegatans tunnel under Luthagsesplanaden heter Andra sidan, skapat av Amara Por Dios. Namnet kopplas både till resan genom tunneln men också till symboliken att vi alla är på väg någonstans i livet och till de mål och drömmar vi har.

  • Bildspel-luthagen

   Amora Dias, Andra sidan. Börjegatans tunnel.

  • Bildspel-tunnel

   Amora Dias, Andra sidan. Börjegatans tunnel.

  • Bildspel-tunnel

   Amora Dias, Andra sidan. Börjegatans tunnel.

  Konstnären inspireras av naturens former. Under skissarbetet hölls en workshop på Biotopia. Barn fick skapa egna fantasiväxter tillsammans med konstnären och de växterna blev inspiration till konsten i tunneln. I närheten av tunneln ligger Uppsalas biologiska museum Biotopia, Vasaparken och Plantans förskola.

  Amara Por Dios, är en konstnär med rötterna i graffiti och streetart. Hon har gjort målningar på flera olika platser världen över. Hennes stil kännetecknas av olika karaktärer, mönster och klara färger. Hon bor i Stockholm, men har tidigare bott i Uppsala och själv cyklat genom tunneln många gånger.

 3. Flogsta tunnel

  Naturens krafter är en muralmålning av Anton Wiræus som speglar Flogstas miljö, natur och historia. Bebyggelsen på höjden omges av ett öppet landskap med odlingar, kullar och stenar och rester av den skog som också funnits här. Allt är format av naturens krafter. 

  • Flogstatunneln

   Flogstatunneln, Naturens krafter, Anton Wiraeus. Foto: Pär Fredin.

  • Flogstatunneln

   Flogstatunneln, Naturens krafter, Anton Wiraeus. Foto: Pär Fredin.

  • Flogstatunneln

   Flogstatunneln, Naturens krafter, Anton Wiraeus. Foto: Pär Fredin.

  Naturens krafter (2020) av Anton Wiræus.

  Landskapet formades av inlandsisen och när den smält var det flacka landskapet nedanför Flogsta täckt av vatten. Landhöjningen förvandlade sedan den gamla sjöbottnen till bördig åkermark. Människorna som levde i Flogsta under bronsåldern använde sig av både vattnets och vindens kraft. Muralmålningen  visar oss samspelet mellan naturens krafter och oss människor i både dåtid och nutid och uppmanar oss att fortsätta leta efter ett hållbart sätt att samspela med naturens krafter.

  Anton Wiræus är både finsk och svensk medborgare. Han har jobbat med olika typer av medier som måleri, skulptur, installationer, ljud och rörlig bild och sätter gärna fart på platser som kan vara lite bortglömda på ett lekfullt sätt.  Teckning och måleri kommer in i många verk, ibland drar det mot serieteckningshållet. Anton tycker att det är viktigt att konst är tillgänglig för alla och får finnas i de vardagsmiljöer där människor rör sig.

 4. Östra salabacke tunnel - Pappersresan

  Med inspiration från Carl von Linnés resor i Sverige och världen har Fideli Sundqvist skapat en serie pappersbyggen. Genom att resa till olika platser, utforska och samla in växter tog han med sig ny kunskap. I utformningen finns flora och fauna från välkända miljöer från världen, Sverige och Uppsala.

  • Cykel genom konst i tunnel

   Pappersresan av Fideli Sundqvist. Foto: Magnus Cramer.

  • Konst i tunnel med takfönster

   Pappersresan av Fideli Sundqvist. Foto: Magnus Cramer.

  • bildspel-tunnel

   Pappersresan av Fideli Sundqvist. Foto: Magnus Cramer.

  • Pappersresan

   Pappersresan av Fideli Sundqvist.

  Konstnären bygger upp scener av papper 

  Konstnären Fideli Sundqvist från Uppsala, skapar karaktäristiska konstverk av djur och växter genom att bygga upp scener av papper i olika lager. Ibland har det tagit flera dagar att få till rätt hållning och blick hos ett djur. För konstverket, Pappersresan 2015, har Fideli Sundqvist skapat tjugofem bilder som ljussatts och fotograferats av fotografen Magnus Cramer.

  Ett önskemål för tunneln i östra Salabacke har varit att den konstnärliga utformningen skall stärka känslan av trygghet och upplevas som ljus och välkomnande för barn och vuxna i alla åldrar. I närheten av tunneln finns en av kommunens Linnéstigar, Vaksalavandringen. Läs om Linnéstigarna.se

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Måla fritt på KAP i sommar – öppen vägg är på plats

  Under sommaren 2021 står en öppen konstvägg på KAP-området vid Kungsängsbron. Här kan Uppsalabor fritt använda ytorna för olika typer av kreativa uttryck. Den öppna väggen är på plats tillfälligt och tas ner i mitten av september. Därefter utvärderas projektet.

 • Upplev naturen med Biotopia – inne och ute

  Efter stängning på grund av pandemin och byte av belysning så är Biotopia nu öppet igen. Under sommaren arrangeras aktiviteter även utanför museet och ute i naturen.

 • Spela Pelles Äventyr i Uppsala

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram för att locka familjer till Uppsala och kompletterar de många andra aktiviteter och upplevelser som finns med koppling till berättelserna om Pelle Svanslös.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

 • Låt kulturen strömma

  Här får du tips om hur du kan strömma kultur.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.