Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. Livsform - Norbyvreten

  I Norbyvreten finns konstverket Livsform-Rumstid, 2019 av Lina Söderberg. Hon berättar att när hon promenerar genom skogen släpps tiden fri från inrutade mönster och tankarna kan kretsa kring tid och rum. 

  sida-livsform.jpg

  Skulpturen är smidd för hand med eld och lufthammare i massivt stål.

  Lina Söderberg är metallkonstnär. Hon har studerat på metallinjen på Nyckelviksskolan och HDK Stenebyskolan i Dalsland, med inriktningen Järn och Stål-offentlig gestaltning.

  -I metall finns alla möjligheter att med händerna förverkliga det som tanken har skapat. Järnet kan vara känsligt och kraftfullt på samma gång. Det kan sträcka sig högt eller vila tungt mot marken, säger Lina Söderberg. 

  Området Norbyvreten ligger mellan Stadsskogen och Sommarro. I parken finns grillplats, utegym och lekplats. Stadsskogen är ett naturreservat där många av de stora tallarna är mer än 200 år gamla.

 2. Nyinflyttad familj i Valsätraparken

  I Valsätraparken står nu tre figurer - en familj bestående av ett träd, ett äpple och ett rådjur. De har en resväska med sig. Det är konstverket Resenärerna av Klara Kristalova som under sommaren 2021 tagit plats på en av kullarna i parken.

  sida-resenärer.JPG

  Var kommer de ifrån? Vart är de på väg? Konstverket väcker frågor om empati och identitet, men är ändå öppet för tolkning. Konstnären har tagit inspiration från sin egen bakgrund och familj, som kom till Sverige från Tjeckoslovakien 1968. Samtidigt menar hon att trion i Valsätraparken egentligen kan vara vem som helst av oss. Någon som just anlänt, som bara stannat till eller är på väg någon annanstans.

  Klara Kristalova är född i Prag och är skulptör verksam i Norrtälje. Hon arbetar mycket i keramik, men även med måleri. Hon har gjort flera offentliga verk och större utställningar, i Sverige och internationellt.

  Satsningen på en skulpturgrupp i Valsätraparken är en del av det konstnärliga program som går hand i hand med utbyggnaden av Gottsunda-Valsätraområdet. Fler utomhusverk är att vänta.

 3. Spegelskogen - Lina Sandells park

  Konstnären Gun Gordillo är inspirerad av mötet mellan naturen och det landskap som människan har byggt. I konstverket Spegelskogen är materialen stål, neon, speglar och led-ljus en kontrast till parkens natur och växtlighet. Formen speglar de omgivande trädstammarna. 

  Gun Gordillo.jpg

  La forêt miroir, Spegelskogen av Gun Gordillo 2020.

  Ljuset gör att konstverket ändrar uttryck över dygnets timmar. Vissa delar syns mer efter mörkrets inbrott.

  Sedan 1970-talet har Gun Gordillo arbetat nyskapande och abstrakt med ljuskonst, ofta med inslag av neon. Hon har skapat många offentliga utformningar i bland annat Sverige, Danmark, Frankrike och Schweiz. Gun Gordillo är verksam i Köpenhamn.

  Lina Sandells park nära Gottsunda centrum har en blandning av aktivitet och vila mellan trafik och människor. De dubbla karaktärsdragen ville Gordillo förstärka med sin stålljusskog.

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Uppsala konstmuseum släpper höstens program

  I höst välkomnar Uppsala konstmuseum sina besökare med ett välfyllt program och förlängda öppettider. Det blir utställningar med avancerad teknik, familjeaktiviteter och Frida Hyvönen är en av artisterna som bjuder på konsert. Dessutom öppnar återigen Museum Bar & Café.

 • Måla fritt på KAP i sommar – öppen vägg är på plats

  Under sommaren 2021 står en öppen konstvägg på KAP-området vid Kungsängsbron. Här kan Uppsalabor fritt använda ytorna för olika typer av kreativa uttryck. Den öppna väggen är på plats tillfälligt och tas ner i mitten av september. Därefter utvärderas projektet.

 • Upplev naturen med Biotopia – inne och ute

  Efter stängning på grund av pandemin och byte av belysning så är Biotopia nu öppet igen. Under sommaren arrangeras aktiviteter även utanför museet och ute i naturen.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

 • Låt kulturen strömma

  Här får du tips om hur du kan strömma kultur.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.