Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Idrottsstaden Uppsala växer och idrottsanläggningar både moderniseras och nybyggs. Idrottsanlägningar är en viktig mötesplats för många och konsten kan bidra till trivsel och trygghet men även till att skapa en identitet för platsen.

 2. Konst för IFU Arena

  Konstnären Saadia Hussain arbetar med ett konstprojekt på IFU Arena. Det gör hon tillsammans med besökare, anställda på IFU Arena och elever från Kvarngärdesskolan.

  • IFU Arena

   Saadia Hussains konstprojekt tillsammans med elever på Kvarngärdesskolan. Foto: Stewen Quigley.

  • IFU-Arena

   Saadia Husseins konstprojekt tillsammans med elever på Kvarngärdesskolan. Foto: Stewen Quigley.

  • IFU Arena

   Saadia Hussains konstprojekt tillsammans med elever på Kvarngärdesskolan. Foto: Stewen Quigley.

  • IFU-Arena

   Saadia Hussains konstprojekt tillsammans med elever på Kvarngärdesskolan. Foto: Stewen Quigley.

  • IFU Arena

   Saadia Hussains konstprojekt tillsammans med elever på Kvarngärdesskolan. Foto: Stewen Quigley.

  Saadia Hussains skapande utgår från värden som tillgänglighet, demokrati och yttrandefrihet. Tillsammans med deltagare i alla åldrar har hon gjort flera stora offentliga konstverk i Sverige. Trots ett stort antal medskapare är Hussains konst lätt att känna igen. Den byggs upp av täta mönster som bildas av former som upprepas och som målas med starka signalfärger.

  Målarverkstäder på Kvarngärdesskolan

  Under 2020 har hon tillsammans med elever från Kvarngärdesskolan och besökare arbetat i workshops på IFU Arena där Saadia Hussain byggt upp en tillfällig ateljé. Det har resulterat i en samling av former som knyter an till verksamheten på IFU Arena, besökares och elevers vardag.

  Under perioden 19 – 23 april kommer Saadia Hussain och eleverna vid Kvarngärdesskolan, årskurs 7 till 9, att arbeta i målarverkstäder på skolan. De kommer att arbeta med de sista förberedelserna innan konstverket monteras på plats senare i år.

  Saadia Hussain är född i Lahore i Pakistan och bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad vid National College of Arts i Lahore och Konstfack i Stockholm.

  IFU Arena ägs av Uppsala IF friidrott och Uppsala Innebandyallians genom bolaget IFU Arena AB.

  Se filmen Arena för konst

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Måla fritt på KAP i sommar – öppen vägg är på plats

  Under sommaren 2021 står en öppen konstvägg på KAP-området vid Kungsängsbron. Här kan Uppsalabor fritt använda ytorna för olika typer av kreativa uttryck. Den öppna väggen är på plats tillfälligt och tas ner i mitten av september. Därefter utvärderas projektet.

 • Upplev naturen med Biotopia – inne och ute

  Efter stängning på grund av pandemin och byte av belysning så är Biotopia nu öppet igen. Under sommaren arrangeras aktiviteter även utanför museet och ute i naturen.

 • Spela Pelles Äventyr i Uppsala

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram för att locka familjer till Uppsala och kompletterar de många andra aktiviteter och upplevelser som finns med koppling till berättelserna om Pelle Svanslös.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

 • Låt kulturen strömma

  Här får du tips om hur du kan strömma kultur.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.