Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. Invigning av Dag Hammarskjölds minnesmärke

   

  • Charlotte Gyllenhammar
  • Dag Hammarskjöld i Kongo

  På FN-dagen den 24 oktober 13.00 invigs ett nytt minnesmärke över Dag Hammarskjölds liv och gärning vid Uppsala slott. Minnesmärket består av en bronsskulptur och en relief.

  Konstverket invigs på plats på borggården vid Uppsala slott. Dag Hammarskjöld växte delvis upp på Uppsala slott och minnesmärket vill synliggöra denna koppling samt verka för att hålla Dag Hammarskjölds livsgärning och de ideal han stod för levande.

  Medverkande vid invigningen är landshövding Göran Enander, konstnären Charlotte Gyllenhammar, kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson och kulturförvaltningens direktör Sten Bernhardsson, processledare Linda Bergsek samt projektledare/curator Björn Norberg.

  Om Dag Hammarskjöld

  Dag Hammarskjöld föddes i Jönköping år 1905. När hans far, Hjalmar Hammarskjöld, blev landshövding i Uppsala län år 1907 flyttade familjen till Uppsala slott. Dag Hammarskjöld valdes till FN:s generalsekreterare i början på april år 1953, ett ämbete han innehade fram till sin död år 1961, då han omkom i en flygkrasch nära staden Ndola i Nordrhodesia (nuvarande Zambia). Hammarskjöld ligger begravd på Gamla kyrkogården i Uppsala. Dag Hammarskjöld tilldelades Nobels fredspris postumt år 1961 för sina samlade insatser för freden. Verkets tillblivelse sammanfaller med högtidlighållandet år 2021 av de 60 år som passerat sedan Dag Hammarskjöld avled år 1961.

  Om Charlotte Gyllenhammar

  Charlotte Gyllenhammar är född 1963 i Göteborg. Hon är utbildad vid The Royal College of Art i London och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. På den svenska konstscenen slog hon igenom med verket Dö för dig, en upp och nedvänd ek upphängd på Drottninggatan i Stockholm 1993. Gyllenhammar arbetar med allt ifrån skulptur och installation, till film och fotografi. Gyllenhammar har gjort flertalet offentliga verk och haft stora separatutställningar både i Sverige och Internationellt.

  Mat och dryck

  Museum Bar & Café håller öppet till 15.30 och serverar mat, dryck och Afternoon Tea.

  Invigningen och samtalet i samarbete med Uppsala konstmuseum.

 2. Blått tecken i ny skepnad

  Konstverket Blått tecken 2021

  Konstverket Blått Tecken i Röbo har fått ny skepnad och invigs på nytt torsdag 21 oktober 17.00.

  Konstnären Lenny Clarhäll skapade Blått tecken 1998 till en tillfällig utställning i slottsbacken vid Uppsala slott. Några år senare placerades konstverket på sin nuvarande placering i Röbo naturområde.

  Skulpturen, som tidigare hette Tecken, renoverades under 2020 och konstnären Lenny Clarhäll fick då möjligheten att göra förändringar av sitt eget konstverk. Resultatet blev ett verk med ett helt nytt utseende i ett blått flödande mönster och med det nya namnet Blått Tecken.

  På invigning medverkar konstnären själv och Patrik Hedlund, kulturnämndens ordförande. Offentlig konst bjuder på fika.

 3. Stadens rytm i Centralpassagen

  Konstverket Rythm i Centralpassagen

  Nu är konstnären Astrid Kroghs konstverk Rythm på plats i Centralpassagen i Resecentrum. Om vi går riktigt nära ser vi att konstverkets mönster är uppbyggt av fotografier. Det är bilder från olika stadsdelar i Uppsala. De flesta bilderna har den danska konstnären Astrid Krogh tagit själv, andra har Uppsalabor lämnat in till henne.

  Konstverket består av 22 stora bakgrundsbelysta fotocollage som tillsammans bildar en kalejdoskopisk mönsterbild av Uppsala. Här har konstnären i en textil tradition bearbetat detaljer i fotografierna till ett unikt ljusmönster.

  Konstverket Rythm är som en mångfasetterad, lysande symbol som förenar Uppsalas olika stadsdelar, dess olikheter och kulturer.

  Konstnären Astrid Krogh menar att det är mönster som bygger upp hela vår värld. Om vi förstår matematiken bakom mönstret i stjärnhimlen eller algernas förgreningar så förstår vi också en liten smula av alltet.

  Astrid Krogh, född 1968, är konstnär och designer. Hon har utbildadats vid Institute for Product Design och Denmark’s Design School, Textile Department. Hennes konst finns på flera offentliga platser runt om i världen.

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Invigning av konstverket Blått Tecken

  Torsdagen den 21 oktober invigs det 13 meter höga konstverket Blått Tecken av konstnären Lenny Clarhäll på Röboåsen. Allmänheten och media är varmt välkommen till invigningen.

 • Grafik och keramik i en omvänd samlingsutställning

  I utställningen Prints & Ceramics – ett koreografiskt utforskande av museilogistik, provar Uppsala konstmuseum ett omvänt grepp. Konst från museets magasin flyttas successivt in i utställningen och visas för publik. I samarbete med koreografen Marie Fahlin har museets personal arbetat fram ett rörelse-score, där arbetet med att vårda och hantera föremål lyfts fram.

 • Uppsala konstmuseum släpper höstens program

  I höst välkomnar Uppsala konstmuseum sina besökare med ett välfyllt program och förlängda öppettider. Det blir utställningar med avancerad teknik, familjeaktiviteter och Frida Hyvönen är en av artisterna som bjuder på konsert. Dessutom öppnar återigen Museum Bar & Café.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

 • Låt kulturen strömma

  Här får du tips om hur du kan strömma kultur.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.