Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. Konst för IFU Arena

  Konstnären Saadia Hussain arbetar med ett konstprojekt på IFU Arena. Det gör hon tillsammans med besökare, anställda på IFU Arena och elever från Kvarngärdesskolan.

  • IFU Arena

   Saadia Hussains konstprojekt tillsammans med elever på Kvarngärdesskolan. Foto: Stewen Quigley.

  • IFU-Arena

   Saadia Husseins konstprojekt tillsammans med elever på Kvarngärdesskolan. Foto: Stewen Quigley.

  • IFU Arena

   Saadia Husseins konstprojekt tillsammans med elever på Kvarngärdesskolan. Foto: Stewen Quigley.

  • IFU-Arena

   Saadia Husseins konstprojekt tillsammans med elever på Kvarngärdesskolan. Foto: Stewen Quigley.

  • IFU Arena

   Saadia Husseins konstprojekt tillsammans med elever på Kvarngärdesskolan. Foto: Stewen Quigley.

  Saadia Hussains skapande utgår från värden som tillgänglighet, demokrati och yttrandefrihet. Tillsammans med deltagare i alla åldrar har hon gjort flera stora offentliga konstverk i Sverige. Trots ett stort antal medskapare är Hussains konst lätt att känna igen. Den byggs upp av täta mönster som bildas av former som upprepas och som målas med starka signalfärger.

  Målarverkstäder på Kvarngärdesskolan

  Under 2020 har hon tillsammans med elever från Kvarngärdesskolan och besökare arbetat i workshops på IFU Arena där Saadia Hussain byggt upp en tillfällig ateljé. Det har resulterat i en samling av former som knyter an till verksamheten på IFU Arena, besökares och elevers vardag.

  Saadia Hussain är född i Lahore i Pakistan och bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad vid National College of Arts i Lahore och Konstfack i Stockholm.

  IFU Arena ägs av Uppsala IF friidrott och Uppsala Innebandyallians genom bolaget IFU Arena AB.

 2. The Eyegloria i stadsträdgården

  Initiativet till ljuskonstverket, The Eyegloria 2021, i Stadsträdgården togs fram i samband med ljuskonstfestivalen Allt Ljus på Uppsala 2018. Temat var då 100-årsjubiléet av Ingmar Bergmans födelse.

  sida-gloria.JPG

  Konstnären Florence Hermansson vill uppmuntra oss att blunda och se den fantastiska värld som finns inom oss och vår barndom som vi bär med oss. Konstnären har inspirerats av intervjuer med barn och vuxna. Konstverket kan ses som en hyllning till de som vågar lyfta blicken från marken upp till trädkronorna.

  Florence Hermansson är både konstnär och ljusdesigner. Hennes konst genomsyras ofta av humanism och hållbar funktion. 

  Stadsträdgården anlades i slutet av 1800-talet på den mark som tidigare använts som både humlegård, betesvall och lertäkt. Idag är parken Uppsalas största.

 3. Träkonst i Ulleråker

  Nu är de första offentliga konstverken på plats inom stadsutvecklingsprojektet Ulleråker. Konstnärerna Lies Marie Hoffman och Mattias Härenstam har arbetat med utformningen sedan 2018. De återanvänder redan fällda träd som vuxit i Ulleråker.

  • Ulleraker5

   Mattias Härenstam, Gralstänk.

  • Ulleraker1

   Lies Marie Hoffman, Parallella rum.

  • Ulleraker2

   Konstnärerna återanvänder redan fällda träd.

  • Ulleraker3

   Mattias Härenstams, Gralstänk.

  • Ulleraker4

   Lies Marie Hoffman, Parallella rum.

  Lies Marie Hoffmans konstverk Parallella rum binder samman dåtid, nutid och framtid. Verket består av bearbetade trästockar i form av en portal och sittbänkar. I markläggningen finns linjer av rundade stenar som skapar rumslighet.

  I Mattias Härenstams konstverk Gralstänk får en tallstock leva vidare i form av ett ljuskonstverk. Inspiration och titel är hämtad från Gustav Frödings diktsamling med samma titel. Träskulpturen står integrerad i en skogsdunge där flera gångvägar möts. Det lyfter tankar kring platsen, livet och dess ljusa och mörka skiftningar.

   

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Måla fritt på KAP i sommar – öppen vägg är på plats

  Under sommaren 2021 står en öppen konstvägg på KAP-området vid Kungsängsbron. Här kan Uppsalabor fritt använda ytorna för olika typer av kreativa uttryck. Den öppna väggen är på plats tillfälligt och tas ner i mitten av september. Därefter utvärderas projektet.

 • Upplev naturen med Biotopia – inne och ute

  Efter stängning på grund av pandemin och byte av belysning så är Biotopia nu öppet igen. Under sommaren arrangeras aktiviteter även utanför museet och ute i naturen.

 • Spela Pelles Äventyr i Uppsala

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram för att locka familjer till Uppsala och kompletterar de många andra aktiviteter och upplevelser som finns med koppling till berättelserna om Pelle Svanslös.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

 • Låt kulturen strömma

  Här får du tips om hur du kan strömma kultur.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.