Offentlig konst
-
I korthet
Kommunen ansvarar för offentlig konst i staden och ny konstnärlig gestaltning i samband med olika byggprojekt. Vi ansvarar också för konst på kommunala institutioner, till exempel skolor, förskolor och äldreboenden.
Bildspelet visar exempel på offentlig konst av kvinnliga konstnärer.
Läs mer om konstverken och se dem på en karta.Läs riktlinjerna för arbetet med Uppsala kommuns offentliga konst.
Fäll ihop -
Konstvandringar
Upptäck stadens offentliga konst genom någon av våra konstvandringar.
Upptäck konsten på egen hand
Vi har tagit fram tips på konstvandringar, så kallade konststråk, med olika teman.
Se alla konststråk och vilka konstverk som ingår.Guidade konstvandringar
Följ med när kommunens intendenter för offentlig konst leder guidade konstvandringar i Uppsala.
Se program för guidade konstvandringar.Kulturkompisar
Har du ett kulturintresse och vill lära känna människor med olika bakgrund?
Fäll ihop
Konst och kultur är ett universellt språk. Projektet Kulturkompis ger nya i Sverige möjlighet att gå på kulturaktiviteter och lära känna etablerade svenskar. Uppsala kommuns offentliga konstvisningar är en del av Bildas utbudsprogram för kulturkompisar.
Läs mer om projektet på kulturkompis.nu -
Ny offentlig konst
Exempel på ny offentlig konst.
Utställning av skissförslag till konstverken i Stadshuset
Tre utvalda konstnärer har tagit fram skissförslag som kommer att ställas ut 20 mars till 16 april på Offkonsten! c/o Teatergalleriet på Uppsala Stadsteater. I samband med det kan du lämna synpunkter på konstverken. Synpunkterna kommer att sammanställas av Uppsala kommun för att därefter diskuteras vidare med konstnärerna. Skisserna har tagits fram utifrån ett konstprogram för det nya Stadshuset och godkänts i kulturnämnden.
Konstnärerna bakom förslagen
Gunilla Samberg, född 1945. Gunilla är bosatt och verksam i Umeå.
Skissförslaget är en tredelad gestaltning med titlarna Anslag, Hembygd och Avtryck. Tillsammans har de titeln UPP-såt. Gestaltningen omfattar luftintagstornet på husets södra sida, skulpturer på sittbänken kring tornet samt en del som har flera möjliga placeringar. Materialet aluminium är gemensamt för de tre konstverken.Samaneh Reyhani, född 1990 i Tehran, Iran. Samaneh är bosatt och verksam i Malmö.
Skissförslaget har titeln Gowhar och består av en skulptur med en del i ljus granit och en del i brons. Reyhani har utgått från det Stadshuset representerar som en plats för demokrati. Reyhani porträtterar demokratin som en pärla som omsorgsfullt formats i sitt musselskal.Alexander Skats, född 1986 i Göteborg, uppväxt i Lysekil. Alexander är bosatt och verksam i Malmö. Skissförslaget är en serie målade porträtt, där modellerna är uppsalabor. Porträtten är placerade på varandra i lager av tre genom speciella datorprogram. Dessa foton fungerar sedan som en förlaga till Skats måleri.
Läs mer om utställningen och lämna synpunkter.
Läs mer om konstprogrammet för Stadshuset.Konst för Tiundaskolan
Tiundaskolans nya offentliga konst
Jenny Nolstam, Anton Alvarez och Erika Lövkvist har skapat ny konst för den nya Tiundaskolan i Luthagen. Konsten kommer att finnas på skolgården, i idrottshallen och i entrén inomhus.
Konstnärer har under flera år arbetat med konst för Tiunda skola och förskola. I nära samarbete med en konstkommitté som består av elever och lärare, har genomgripande, nyskapande och platsspecifika konstverk skapats för Tiunda skola och förskola.
I matsalens tak hänger konstverket Klepsydra, grekiska för "vatten-ur" av Jenny Nolstam f 1978, en lysande droppformad skulptur som med glesa intervaller lyser mer och mer för att slutligen slockna och låta ljuset fortsätta lysa i pulserande ringar på golvet. Kunskapen i skolan ger ringar på vattnet genom hela livet. I Tiunda förskolas entré finns en fortsättning på konstverket med titeln Tidregn, här i form av en vägg fylld av mindre ljusringar som långsamt skiftar i färg. Det är en färg för varje dag. Barnen kan själva fylla konstverket med innehåll exempelvis från naturen vid årstidernas växlingar eller temaarbeten. På så sätt blir konstverket levande och barnens dagliga skapande, upptäckande och lärande får ta plats i förskolans välkomnande entré. Konstverket blir såväl pedagogiskt som identitetsskapande för platsen.
Anton Alvarez f 1980, själv en gång elev på skolan, har genom att konstruera och bygga upp en åtta meter hög lerpressmaskin tillverkat sexton pelare för skolans och för skolans entréer. På dessa vilar rosafärgade svampliknande plåttak. Platsens historia med S:t Eriks lervarufabrik som låg där gamla Tiundaskolan stod har inspirerat. Anton Alvarez har även gjort skolans namnskyltar och urtavla.
Erika Lövqvist född 1977, har för idrottshallen utformat kakelplattor som ger illusioner av utbuktningar och förvrängningar genom fogarnas linjer. Konstverken finns på 13 platser i våtutrymmen.
Ingrid Atterbergs tegelkonst för den gamla Tiundaskolan har delvis bevarats. En del av matsalsväggen byggts upp liksom en av "rosorna", rundlar byggda av tegelstenar från S:t Eriks lervarufabriks skorstenar, som har fått ny placering i entrén. Förutom den platsspecifika konsten har en helt ny konstkollektion tagits fram för skolan.
Berget, blomman, boet – konstverk vid Danmarks förskola
Konstverket Berget, blomman, boet finns vid Danmarks förskola. Konstnären Moa Lönn har arbetat med en platsspecifik gestaltning som tar sin utgångspunkt i de omgivande miljöerna, barnens utforskande av naturen och omvärlden genom leken.
Förskolan ligger i närheten av Linnés Hammarby. När Linné som ung undersökte och ordnade naturen delade han in världen i djurriket, stenriket och växtriket. Förskolan är en del av ett treårigt projekt som arbetar med lärande och hållbar utveckling i det nationella och internationella nätverket Hållbar framtid. Moa Lönn har med bakgrund av detta skapat ett konstverk som utgår från Linnés tre världar. Skulpturerna heter Berget, Blomman och Boet och är gjutna på Alunda järngjuteri. Moa har genomfört ett pedagogiskt förankringsarbete på förskolan tillsammans med barnen där de lånat äggformen och skapat egna skulpturer. Äggen placeras ut i skogen, förskolan och på stigarna mellan, där barnen rör sig dagligen. De kommer att vara en del av platsen och ha sitt eget liv.
Fåglarna ser allt – konstverk i gång- och cykeltunnel
Konstverket Fåglarna ser allt finns i gång- och cykeltunneln i kvarteret Heimdal, i närheten av polishuset. Konstnären Carina Marklund har skapat ett 18 meter långt konstverk i textil. Det har sedan fotograferats och förts över på dibondskivor. Konstverket i tunneln är totalt 28,5 meter långt.
Motivet anknyter till platsens historia. I närheten låg nämligen Hästens skofabrik som tillverkade skor mellan 1914 och 1968.
Lasseby gärde – Filosoferna
Adress: Birkagatan 20, inne på gården
Konstnären Kristina Schmid har med anledning av Uppsalahem 70 år skapat ett konstverk för deras allra första bostadsområde, Lasseby gärde. Konstverket Filosoferna är 12 små figurer placerade runt dammen mitt i området. Konstnären har låtit figurernas färggranna klänningar ta upp Gunnar Leches omgivande fasader, och här och var syns Uppsala-Ekebys keramik ha inspirerat till uttryck och mönster.
Fäll ihop -
Offentlig konst i stadsutvecklingen
Offentlig konst är en viktig del när Uppsala växer.
I flera av kommunens stadsutvecklingsprojekt är offentlig konst med tidigt i processerna. Arbetet följer kommunens riktlinjer för offentlig konst. För stadsdelarna arbetar kommunen med konstprogram som tar ett helhetsgrepp om den konstnärliga gestaltningen i området.
Läs om offentlig konst i Ulleråker på bygg.uppsala.se.
Läs om offentlig konst i Rosendal på bygg.uppsala.se.
Läs om offentlig konst i Östra Sala backe på ostrasalabacke.uppsala.se.
Fäll ihop -
Utställningar
Offkonsten! c/o Teatergalleriet
Välkommen till utställningen
Tre dimensioner av konst: Skulptur i offentlig miljöBild: : Dagarna i Kyoto, Bianca Maria Barmen 2015. Foto: Q Image
Skulpturer är tredimensionella verk vars kropp, det vill säga volym påverkar hur du som besökare rör dig runt skulpturen och hur du uppfattar den.
I årets första utställning visas konst med höjd, bredd och djup – tredimensionella verk i skiftande material och teknik. Skulpturerna finns i Uppsala kommuns och Region Uppsalas offentliga samlingar. De utplacerade skulpturerna bidrar till att synliggöra både verksamheten och rummen. Det kan vara i väntrummet till en vårdcentral eller matsalen i en skola. Utställningen visas 14 februari till 10 mars.Läs mer om utställningen Tre dimensioner av konst: Skulturer i offentlig miljö. (PDF, 415 KB)
Offkonsten! c/o Teatergalleriet finns en trappa upp på Uppsala stadsteater och visar utställningar som på olika sätt belyser arbetet med offentlig konst, idéer, processer, exempel på kollektioner för institutioner, pedagogiskt arbete och konst ur samlingarna.
Offkonsten! c/o Teatergalleriet är ett samarbete mellan kulturförvaltningen Uppsala kommun, Uppsala stadsteater och kulturenheten, Region Uppsala.
Se öppettider och program på Uppsala stadsteaters webbplats.
Vandringsutställningar
Vi har flera vandringsutställningar med konst som förskolor, skolor och vårdboenden kan boka för cirka fyra veckor åt gången. Konsten blir en del av elevernas, de boendes och besökarnas vardag.
Utställningarna är kostnadsfria och omfattas av kommunens försäkring. Vi hjälper till att transportera och hänga upp konsten.
Vandringsutställningar för förskolor och skolor
Vandringsutställningarna för förskolor och skolor är anpassade efter läroplanen och kan användas i undervisningen.
Läs om utställningarna eller boka på kubikuppsala.seVandringsutställningar för vårdboenden
För vårdboenden har vi producerat utställningen Välbekant och nybekant – nio konstverk som vill vara både välbekanta och lite nybekanta.
Vandringsutställningen välbekant och nybekant. Foto: Stewen Quigley
Utställningen består av tre trekantiga skärmar som står direkt på golvet. Ni behöver kunna lagra packlådor hos er under utställningsperioden.
En av de medverkande konstnärerna, Ira Löfman, kan komma och läsa poesi inspirerad av konstverken i utställningen.
Boka utställningen eller konstnären Ira Löfman genom att kontakta Mikaela Granath, intendent för offentlig konst.
Fäll ihop
Telefon: 018-727 17 98
E-post: mikaela.granath@uppsala.se -
Offentlig konst i och runt Stadshuset
När Stadshuset renoveras och byggs om är den offentliga konsten en viktig del. Därför har vi tagit fram ett konstprogram för området.
Konstprogram för Stadshuset
Konstprogrammet utgår från de värden som är framtagna för hela Stadshusprojektet. Enligt konstprogrammet bör konsten utformas så att den stärker stadshusets karaktär av representation och mötesplats.
Viktiga värden i konstprogrammet
I konstprogrammet för Stadshuset har vi tagit fasta på värdeorden för hela stadshusprojektet. Dessa är
- demokrati
- tydlig mötesplats med öppna dörrar
- insyn och transparens.
Konstprogrammet lyfter också följande viktiga faktorer för konsten till stadshuset:
- konstnärlig kvalitet
- tillgänglighet
- genus
- mångfald och variation
- platsens historia
- den nära omgivningens konstverk
- de fem minoriteterna (judar, romer, sverigefinnar, samer och tornedalingar)
Konsten i och kring Stadshuset ska vara tillgänglig för många och vara aktuell i nutid och framtid. Den ska även samverka med byggnadens arkitektur och inredning.
Utställning av skissförslag till konstverk i Stadshuset
Utifrån konstprogrammet för Stadshus 2020 har tre utvalda konstnärer tagit fram skissförslag som kommer att ställas ut 20 mars till 16 april på Offkonsten! c/o Teatergalleriet, på Uppsala Stadsteater. I samband med det kan du lämna synpunkter på konstverken. Synpunkterna kommer att sammanställas av Uppsala kommun och diskuteras vidare med konstnärerna.
Fäll ihop
Läs mer om utställningen med konstnärernas skissförlag. -
Ansök om offentlig konst
Du som tillhör ett kommunalt bolag i Uppsala kommun kan ansöka om offentlig konst i samband med byggprojekt.
Kommunens konst kan visas på:
- platser som har många offentliga besökare
- platser som är tillgängliga för allmänheten
- platser med verksamhet som inriktar sig till barn och ungdomar.
Ansökan är inte möjlig för ytor som endast är till för hyresgäster till exempel trapphus eller innergårdar.
Läs mer och ansök om offentlig konst till ditt kommunala bolag.
Fäll ihop -
Konstnärer kan registrera sig i konstnärsbanken
Du som är proffessionellt utövande konstnär kan registrera dig i konstnärsbanken. Konstnärsbanken finns i åtanke när vi arbetar med kommunens offentliga konst.
Fäll ihop
Registrera dig i konstnärsbanken -
Böcker om offentlig konst
Om du vill se mer av Uppsalas offentliga konst så har kulturnämnden tagit fram en bok om konstverken som heter Staden genom konsten. Boken innehåller stadens och kommunens konst och en översiktlig karta över alla verk.
Staden genom konsten. Text: Lisen Hessner, foto: Bo Gyllander.
Boken finns till försäljning i Uppsala konstmuseums reception.
Fäll ihop
Konstmuseets öppettider hittar du på konstmuseum.uppsala.se -
Kontakt
Kontakta kulturförvaltningen om du har frågor om den offentliga konsten.
Gör en felanmälan om du upptäcker fel på något av konstverken kommunen ansvarar för.Offentlig konst på Instagram: offentligkonstuppsalakommun
Kontakta kulturförvaltningen
Telefon (kommunens växel): 018-727 00 00E-post: kulturforvaltningen@uppsala.seBesöksadress: Stationsgatan 12Postadress: Uppsala kommun, kulturförvaltningen, 753 75 Uppsala