Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. 1. Vem har rösträtt

  Rösta i riksdagsvalet

  För att få rösta i Sverige måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen den 11 september. Det gäller vid alla val. För att få rösta till riksdagen måste du vara svensk medborgare och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige.

  Rösta i valen till region- och kommunfullmäktige

  För att få rösta till region- och kommunfullmäktige måste du vara svensk medborgare och folkbokförd i regionen, kommunen eller medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare på Island eller i Norge och vara folkbokförd i regionen, kommunen eller medborgare i något annat land eller statslös, och ha varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt vara folkbokförd i regionen eller kommunen.

 2. 2. Olika sätt att rösta

  Rösta i en vallokal på valdagen

  På röstkortet står det i vilket distrikt och vilken lokal du ska rösta i om du röstar på valdagen 9 september. Du får ditt röstkort i din brevlåda några veckor före valet. Vallokalerna är öppna 8.00–20.00. Kom ihåg att ta med dig ditt röstkort och legitimation till vallokalen.

  Rösta i förväg från 24 augusti

  Från 24 augusti kommer det att finnas flera lokaler runt om i kommunen som du kan gå till för att rösta i förväg inför valet den 11 september.

  Rösta med bud

  Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Budrösten kan lämnas som förtidsröst från och med den 24 augusti. Budrösten kan också lämnas på valdagen den 11 september. Du kan rösta med bud om du till exempel är sjuk, har en funktionsnedsättning eller är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt.

  Ambulerande röstmottagare

  Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunen ordna med ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Kontakta Valkansliet om du behöver ambulerande röstmottagare. valkansliet@uppsala.se

  Rösta i utlandet

  Från den 28/7 kan du rösta från utlandet. Du kan antingen brevrösta eller rösta på ambassader eller konsulat. Rösta från utlandet - Valmyndigheten

  Rösta med lantbrevbärare

  Om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren.

 3. 3. Vad behöver jag för att kunna rösta?

  Röstkort och legitimation

  För att kunna rösta i förväg behöver du ditt röstkort och en giltig legitimation. För att rösta på själva valdagen 11 september räcker det med legitimation men tag gärna med dig röstkortet ändå, det underlättar för dig att hitta rätt valdistrikt. Röstkortet skickas hem till din folkbokföringsadress senast 24 augusti.

 4. 4. Var röstar jag?

  Om du vill rösta i förväg väljer du någon av de lokaler som erbjuder röstning i förväg.

  Om du vill rösta på valdagen så väljer du det valdistrikt som du hör till, den informationen står på röstkortet.

 5. 5. Other languages - olika språk

  Other languages

  Find information in languages other than Swedish about how to vote at Valmyndighetens website.

  Other languages, Valmyndigheten

  Olika språk

  För information på olika språk hänvisar vi till Valmyndigheten.

  Läs mer om olika språk på Valmyndighetens webbplats