Innehåll
-
1. Vem har rösträtt
Rösta i riksdagsvalet
För att få rösta i Sverige måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen den 11 september. Det gäller vid alla val. För att få rösta till riksdagen måste du vara svensk medborgare och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige.
Rösta i valen till region- och kommunfullmäktige
För att få rösta till region- och kommunfullmäktige måste du vara svensk medborgare och folkbokförd i regionen, kommunen eller medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare på Island eller i Norge och vara folkbokförd i regionen, kommunen eller medborgare i något annat land eller statslös, och ha varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt vara folkbokförd i regionen eller kommunen.
-
2. Olika sätt att rösta
Rösta i en vallokal på valdagen
På röstkortet står det i vilket distrikt och vilken lokal du ska rösta i om du röstar på valdagen 9 september. Du får ditt röstkort i din brevlåda några veckor före valet. Vallokalerna är öppna 8.00–20.00. Kom ihåg att ta med dig ditt röstkort och legitimation till vallokalen.
Rösta i förväg från 24 augusti
Från 24 augusti kommer det att finnas flera lokaler runt om i kommunen som du kan gå till för att rösta i förväg inför valet den 11 september.
Rösta med bud
Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Budrösten kan lämnas som förtidsröst från och med den 24 augusti. Budrösten kan också lämnas på valdagen den 11 september. Du kan rösta med bud om du till exempel är sjuk, har en funktionsnedsättning eller är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt.
Ambulerande röstmottagare
Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunen ordna med ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Kontakta Valkansliet om du behöver ambulerande röstmottagare. valkansliet@uppsala.se
Rösta i utlandet
Från den 28/7 kan du rösta från utlandet. Du kan antingen brevrösta eller rösta på ambassader eller konsulat. Rösta från utlandet - Valmyndigheten
Rösta med lantbrevbärare
Om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren.
-
3. Vad behöver jag för att kunna rösta?
Röstkort och legitimation
För att kunna rösta i förväg behöver du ditt röstkort och en giltig legitimation. För att rösta på själva valdagen 11 september räcker det med legitimation men tag gärna med dig röstkortet ändå, det underlättar för dig att hitta rätt valdistrikt. Röstkortet skickas hem till din folkbokföringsadress senast 24 augusti.
-
4. Var röstar jag?
Om du vill rösta i förväg väljer du någon av de lokaler som erbjuder röstning i förväg.
Om du vill rösta på valdagen så väljer du det valdistrikt som du hör till, den informationen står på röstkortet.
-
5. Other languages - olika språk
Other languages
Find information in languages other than Swedish about how to vote at Valmyndighetens website.
Other languages, Valmyndigheten
Olika språk
För information på olika språk hänvisar vi till Valmyndigheten.