Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Medborgardialoger om när framtiden kommer på besök

Uppsala kommun håller på att bygga framtidsprototyper för att under det närmaste året engagera Uppsalabor i dialoger om en framtid präglad av klimatförändringar och andra omvärldskrafter. Framtidsprototyperna ska skapa tankar, känslor och diskussioner kring vilket samhälle vi vill ha i framtiden och hur vi bäst tar oss dit.

Under arbetet med uppdatering av Uppsala kommuns översiktplan kommer vi bland annat att använda metoden spekulativ design. Spekulativ design handlar om att utmana föreställningar vi har om hur världen fungerar, och istället utforska hur världen och vårt samhälle skulle kunna se ut. Det innebär också att vi gestaltar möjliga framtider med framtidsprototyper för att väcka känslor och tankar om hur dessa skulle upplevas om de vore verkliga. Syftet är att skapa dialoger kring hur vi hanterar viktiga, långsiktiga framtidsfrågor med hjälp av innovation.

Mobil mötesplats för dialoger utifrån  framtidsscenario

Framtidsprototyperna bygger på ett scenario där fler och fler har börjat leva i rörelse till följd av ökade klimatförändringar. En av framtidsprototyperna kommer att vara ett mini-hus på hjul som är byggt av återbruk och trä. Huset blir en mobil mötesplats som vi kallar Lyktan då det kommer att sätta ljus på svåra frågeställningar. Med Lyktan kan vi resa runt i kommunen och möta invånare i dialoger som fokuserar på att förstå drivkrafter, tankar och känslor om vad ett gott liv är.

Inuti Lyktan finns fler objekt från ett fiktivt framtida samhälle. Objekten visar på ett sätt att leva som behöver vara mer flexibelt. De ska hjälpa oss att reflektera över vad vi värderar som viktigt i våra liv nu, och hur vi känner och tänker om att leva i en tid som innebär många förändringar.

Lyktan-2_webb.jpg
Framtidsprototypen Lyktan, ett mobilt minihus som blir en mötesplats för dialoger runt om i kommunen.

Lyktan-1_webb.jpg
Framtidsprototypen Lyktan.

Framtidsprototyper på turné med start i höst

Framtidsprototyperna kommer att användas i projekten Klimatneutrala Uppsala 2030 samt i arbetet med uppdateringen av Uppsala kommuns översiktsplan. Översiktsplanen är ett styrdokument med tidshorisonten 2050+. I den mobila mötesplatsen Lyktan kommer Uppsalabor att bjudas in till att reflektera kring sina relationer till hem, livsmiljöer, gemenskaper, sysselsättningar och samhällsservice.

Projektet Framtidsprototyper har fått stöd från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Vi planerar att påbörja dessa dialoger med Uppsalabor i november 2022.

Mer information

Information om framtidsprototyper på vinnova.se

Information om spekulativ design på vinnova.se