Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Uppsalas ansvar

Fyrisån, domkyrkan och solande människor

Uppsala ska vara en vägledande kraft för hållbar utveckling globalt, nationellt, regionalt och lokalt enligt beslut i kommunfullmäktige. Sedan 2015 är Uppsala en Fairtrade City - en diplomering till kommuner som aktivt verkar för rättvis handel och etisk konsumtion i enlighet med Agenda 2030.

Läs verksamhetsplanen för 2024 för arbetet med Fairtrade City

Styrgruppens arbete

Arbetet leds av en styrgrupp med representanter från hela lokalsamhället – från kommunen (politiker och tjänsteperson), näringslivet och civilsamhället. 

Styrgruppens kontaktuppgifter

Diplomeringen Fairtrade City

Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Det innebär att Uppsala kommun tillsammans med lokala aktörer jobbar för att öka kännedomen om rättvis handel och efterfrågan av varor som producerats med respekt för mänskliga rättigheter. Det finns 41 Fairtrade City-diplomerade städer i Sverige.

Läs mer om Fairtrade City.

Årets Fairtrade City

2023 utsågs Uppsala till Årets Fairtrade City i Sverige. Det är andra gången Uppsala vinner utmärkelsen. I motiveringen till utmärkelsen listas flera exempel på Uppsalas arbete.

Andelen rättvist handlade produkter i kommunen är hög och det finns ambitiösa mål om att andelen rättvist handlade produkter inom offentlig upphandling ska öka. Det har också genomförts ett omfattande arbete för att sprida information och skapa engagemang bland invånare och det lokala näringslivet.

Läs nyheten om Uppsala som Årets Fairtrade City 2023.

Även 2021 utsågs Uppsala till Årets Fairtrade City i Sverige. Uppsala var också nominerade 2018.

Läs om Uppsala som Årets Fairtrade City 2021.

Internationellt nätverk

Som diplomerad Fairtrade City ingår Uppsala i ett internationellt nätverk med över 2 000 Fairtrade City-diplomerade städer i Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika, Asien och Oceanien. Bland annat London, Seoul, Rio de Janeiro, Chicago, Wellington och New Koforidua.

Krav på rättvis handel

Diplomeringen kräver att vi lever upp till kriterier och krav på rättvis handel samt ILO:s kärnkonventioner i offentlig upphandling. Arbetet leds av en styrgrupp med representanter från näringsliv, handeln, frivilligorganisationer samt kommunala politiker och tjänstepersoner.

Diplomeringen Fairtrade City innebär att:

  • andelen rättvist handlade produkter i kommunens verksamheter kontinuerligt ska öka
  • arbetet drivs av en styrgrupp som representerar hela lokalsamhället
  • samarbete sker med butiker och serveringsställen
  • det finns ett pågående informationsarbete kring rättvis handel.

Gå en ambassadörsutbildning

Som ambassadör genomför du informationsaktiviteter som syftar till att öka utbudet av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter i Sverige.

Läs mer om ambassadörsutbildningen