Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Så arbetar vi med: Inspiration för innovation

Innovation kan vara enkelt eller komplext, stort eller litet, det viktiga är att det gör skillnad i vardagen. Som hundarna inom Uppsalas äldreomsorg, en lösning som gick på export. Eller en högteknologisk lösning för att klara våra framtida energibehov. Eller något som du just nu tänker på. Låt dig inspireras av olika exempel från Uppsala kommuns verksamheter som gör skillnad i vardagen.

Den här sidan är en utökad del av sidan Så arbetar vi med Innovation. 
Tillbaka till Så arbetar vi med Innovation

 • Spelifiering blev lösningen på behoven

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram efter att Ignite Public matchade ihop Destination Uppsala med företaget Exenze Active.

 • Äldreförvaltningen i nya ögon

  För att kunna utveckla verksamheter inom vården behöver vi sätta oss in i brukarens perspektiv. Brukaren ger oss de bästa kunskaperna. Carita Öhman, verksamhetschef på äldreförvaltningen i Uppsala la in sig själv på sin avdelning. Det gav henne många värdefulla insikter.

 • Samskapande dialog för kulturhuvudstadsår och boexpo

  Med en ny samskapande dialogmetod hoppas Uppsala kommun få in invånares och företags drömmar, behov och framtidssyn. I ett projekt med Innovationslabbet och Ignite Sweden ska det bli en del av underlag till ett boexpo 2029 och en ansökan att bli europeisk kulturhuvudstad samma år.

 • Effektdelning för en fungerande elförsörjning

  Elförsörjningen räcker inte till när behovet är som störst i Uppsala. En lösning är att låta många små elanvändare handla med sitt effektuttag för att jämna ut belastningen. Nu har Uppsala kommun anlitat studenter och ett uppstartsbolag för att få fram en modell för handeln av eleffekt.

 • Snabbare och smidigare grävtillstånd för stadsutveckling

  Grävning i gator och mark är ofrånkomligt när Uppsala utvecklas. Men tillståndsprocesserna är krångliga och drar lätt ut på tiden. Stadsbyggnadsförvaltningen har tagit hjälp av Innovationslabbet för att få nya perspektiv på möjliga lösningar.

 • Uppsala – klimatneutralt 2030

  Uppsala har ambitiösa mål – staden och landsbygden ska vara klimatneutral 2030 och klimatpositiv 2050. Här intervjuas Lars Johansson, ansvarig för innovation i projektet Klimatfärdplan Uppsala.

 • Fruktbar medborgardialog med barnen

  Annica Carlborg, stadsarkitekt testar nytt grepp på stadsutveckling. Med hjälp av apelsiner och citroner bestämmer barnen vad de vill behålla och vad de vill ta bort i sin egen miljö.

 • Mobilen visar hur vi rör oss på biblioteket

  För att få fram data om hur besökare rör sig på Stadsbiblioteket blev kommunen första kund till nystartade företaget Bumblebee. Besökarnas mobiler blev nyckeln till datan.

 • Testbädd för smartare laddning

  Solceller på taket, superkondensatorer och en stor batteribank ger Mobilhuset Dansmästaren smart energianvändning.

 • Modellering gör Klimatfärdplan Uppsala tillgänglig för fler

  Hur stor påverkan har olika energibesparande insatser? Är de tillräckligt effektiva? Det ska David Jedland, ansvarig för modellering i projektet Klimatfärdplan Uppsala, hitta svar på. Här intervjuas han om projektet.

Se även

 • Så arbetar vi med:

  Näringsliv

  Näringslivet i Uppsala har blomstrat under lång tid. Spetskompetens, entreprenörskap, upplevelser, evenemang och hela världen runt hörnet har skapat utveckling och framgång. Vi vill ge ännu bättre näring till framgången och skapa möjligheter för alla genom att kratta, vattna och vårda för fortsatt utveckling. Vi lovar att göra allt för att du ska uppleva att det är här i Uppsala du vill utveckla ditt företag. Genom relationsskapande, effektivitet och hög rättssäkerhet vill vi skapa möjligheter för dig och din affär att växa. Vi har nu höjt ribban med en omfattande handlingsplan med förbättringar. Vår ambition är att du ska lyckas och att vi ska vara en bra affärspartner för dig.

 • Så arbetar vi med:

  Innovation

  För att möta våra utmaningar och dra nytta av våra möjligheter så arbetar Uppsala kommun med innovation. Vi bygger upp ett stöd för innovationsarbetet som riktar sig till kommunkoncernens förvaltningar och bolag. Vi ökar också våra ansträngningar för att koppla ihop kommunens behov med de resurser som andra innovationsstödjande aktörer erbjuder.