
Så arbetar vi med: Inspiration för innovation
Innovation kan vara enkelt eller komplext, stort eller litet, det viktiga är att det gör skillnad i vardagen. Som hundarna inom Uppsalas äldreomsorg, en lösning som gick på export. Eller en högteknologisk lösning för att klara våra framtida energibehov. Eller något som du just nu tänker på. Låt dig inspireras av olika exempel från Uppsala kommuns verksamheter som gör skillnad i vardagen.
Den här sidan är en utökad del av sidan Så arbetar vi med Innovation.
Tillbaka till Så arbetar vi med Innovation
-
Spelifiering blev lösningen på behoven
Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram efter att Ignite Public matchade ihop Destination Uppsala med företaget Exenze Active.
-
Äldreförvaltningen i nya ögon
För att kunna utveckla verksamheter inom vården behöver vi sätta oss in i brukarens perspektiv. Brukaren ger oss de bästa kunskaperna. Carita Öhman, verksamhetschef på äldreförvaltningen i Uppsala la in sig själv på sin avdelning. Det gav henne många värdefulla insikter.
-
Samskapande dialog för kulturhuvudstadsår och boexpo
Med en ny samskapande dialogmetod hoppas Uppsala kommun få in invånares och företags drömmar, behov och framtidssyn. I ett projekt med Innovationslabbet och Ignite Sweden ska det bli en del av underlag till ett boexpo 2029 och en ansökan att bli europeisk kulturhuvudstad samma år.
-
Effektdelning för en fungerande elförsörjning
Elförsörjningen räcker inte till när behovet är som störst i Uppsala. En lösning är att låta många små elanvändare handla med sitt effektuttag för att jämna ut belastningen. Nu har Uppsala kommun anlitat studenter och ett uppstartsbolag för att få fram en modell för handeln av eleffekt.
-
Snabbare och smidigare grävtillstånd för stadsutveckling
Grävning i gator och mark är ofrånkomligt när Uppsala utvecklas. Men tillståndsprocesserna är krångliga och drar lätt ut på tiden. Stadsbyggnadsförvaltningen har tagit hjälp av Innovationslabbet för att få nya perspektiv på möjliga lösningar.
-
Uppsala – klimatneutralt 2030
Uppsala har ambitiösa mål – staden och landsbygden ska vara klimatneutral 2030 och klimatpositiv 2050. Här intervjuas Lars Johansson, ansvarig för innovation i projektet Klimatfärdplan Uppsala.
-
Fruktbar medborgardialog med barnen
Annica Carlborg, stadsarkitekt testar nytt grepp på stadsutveckling. Med hjälp av apelsiner och citroner bestämmer barnen vad de vill behålla och vad de vill ta bort i sin egen miljö.
-
Mobilen visar hur vi rör oss på biblioteket
För att få fram data om hur besökare rör sig på Stadsbiblioteket blev kommunen första kund till nystartade företaget Bumblebee. Besökarnas mobiler blev nyckeln till datan.
-
Testbädd för smartare laddning
Solceller på taket, superkondensatorer och en stor batteribank ger Mobilhuset Dansmästaren smart energianvändning.
-
Modellering gör Klimatfärdplan Uppsala tillgänglig för fler
Hur stor påverkan har olika energibesparande insatser? Är de tillräckligt effektiva? Det ska David Jedland, ansvarig för modellering i projektet Klimatfärdplan Uppsala, hitta svar på. Här intervjuas han om projektet.