Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Riktlinje

Uppsalas färger

Att färgsätta byggnader har en mycket lång tradition och är ett av flera uttrycksmedel för att gestalta och formge en byggnad. Ursprungligen har det ofta varit själva byggnadsmaterialet som satt sin färg och prägel på fasader.

Dokument

Sammanfattning

Uppsala är en stad med traditionellt mycket kulör på fasaderna. Flera av våra stadsdelar har byggnader med klara och kulörstarka fasader i puts, som exempelvis Fålhagen och Luthagen. Men Uppsala är även en tegelstad med ett stort antal byggnader med tegel i gult, rött eller brunt.

Det har hittills saknats en sammanfattande riktlinje och kartläggning för Uppsala. Under flertalet år har en mängd byggnader med vita, grå eller mörka fasader uppförts och för att balansera detta och även ge inspiration till den mängd nybyggnation som vi har framför oss, bland annat i de sydöstra stadsdelarna, har Stadsbyggnadsförvaltningen sett ett behov av en sådan kartläggning.

Riktlinjen och kartläggningen är uppbyggd kring färgteman med exempel på fasader och där varje exempel har en uppmätt NCS-kod som underlättar vid färgsättning. NCS-koderna är uppmätta med digital optisk mätning.