Riktlinje

Riktlinjer för solceller och solfångare

Plan- och byggnadsnämnden har en mycket positiv inställning till solenergi och vill att så många byggnader i Uppsala kommun som möjligt kan utrustas med solceller och solfångare. För att möjliggöra detta ytterligare i de fall det skulle krävas bygglov eller anmälan har Plan- och byggnadsnämnden beslutat att ingen avgift ska tas utför eventuell prövning.

Riktlinjer för solceller och solfångare

WEBBSIDA (HTML)

Syftet med denna riktlinje är att vägleda dig som vill ha solceller eller solfångare på din byggnad.

Sammanfattning

Utgångspunkten i Uppsala kommun är att solceller och solfångare ska kunna installeras utan bygglov eller anmälan. Trots denna utgångspunkt styr plan- och bygglagen i vissa fall där det behövs en prövning för att se om det är möjligt med hänsyn till bland annat kulturhistoriska aspekter eller om byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas. I denna riktlinje förtydligas när det eventuellt krävs bygglov eller anmälan, men också hur det i största möjligaste mål går att bevilja dem.