Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Rapport

Riskanalys av Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde ur grundvattensynpunkt

Rapporten Riskanalys av Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde ur grundvattensynpunkt ligger till grund för dokumentet Riktlinjer för markanvändning inom Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde.

Sammanfattning

Bakgrund

Uppsala- och Vattholmaåsarna utgör en av Sveriges viktigaste grundvattenförekomster och förser stora delar av kommunen med dricksvatten.

Uppsala Kommun vill säkerställa skyddet av grundvattnet vid Uppsala- och Vattholmaåsarna vid nuvarande markanvändning och framtida exploatering.

För att genomföra en riskbedömning och strategi för markanvändning har Uppsala kommun initierat projektet Riktlinjer för markanvändning inom Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde ur grundvattensynpunkt. Riskanalysen ligger till grund för riktlinjerna.

Läs Riktlinjer för markanvändning inom Uppsala- och Vattholmaåsarna

Sammanfattning

Riskanalysen visar att det med befintlig markanvändning finns ett antal stora risker som behöver undersökas i detalj och åtgärdas för att säkerställa att miljökvalitetsnormerna kan uppnås i Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde.

Riskanalysen visa också att exploatering, verksamhet eller åtgärder som riskerar att påverka grundvattenförekomsterna negativt ska undvikas i områden med extrem känslighet för grundvattenförorening.

Den samlade effekten av mänsklig verksamhet i tillrinningsområdet bedöms som mycket riskabel. Störst risk kommer från befintlig markanvändning, som historiskt har skett i områden med hög eller extrem känslighet för förorening av grundvattnet.

Den viktigaste åtgärden för att minska den risken är att på längre sikt anpassa markanvändningen. På kort sikt behöver kraftfulla skyddsåtgärder vidtas.