Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Arbetsmarknadsförvaltningen stödjer arbetsmarknadsnämnden. Allt förvaltningen gör ska leda till att fler Uppsalabor kan försörja sig långsiktigt. Här får du inblick i hur vi arbetar för att fler människor snabbare ska komma ut i arbetslivet.

 2. Sommarjobb

  Erik och Ylva sommarjobb 2020

  Erik Jonsgården är en av 1 400 årskurs 9-ungdomar som har fått sommarjobb via Uppsala kommun. På återvinningscentralen i Librobäck visar han besökarna var de ska slänga sina grejer. Återvinningscentralen är en av flera arbetsgivare som tar emot årskurs 9-ungdomar för första gången. Och driftledare Lennart Stjernlöf är öppen för att göra det igen.

  – Det bästa med att jobba på återvinningscentralen är att jag möter mycket människor. Jag pratar med dem och visar var de ska slänga sina grejer. Jag städar också och om någon har slängt i fel container flyttar jag över sakerna så att det blir rätt sorterat, säger Erik Jonsgården.

  Återvinningscentralen är vana att ha sommarjobbare för att lösa bemanningen när ordinarie personal har semester men det brukar vara universitetsstuderande, det vill säga personer som är 20–25 år. I år är första gången de tar emot sommarjobbare som just har gått ut årskurs 9.

  – Det är jättebra att vi är med och bidrar till att skapa jobb för ungdomar. Det är viktigt. Jag minns själv att man ville arbeta i den åldern. Och ungdomarna tillför energi. De gör arbetet roligare för vår ordinarie personal. Så jag är öppen för att ta emot sommarungdomar även nästa år, säger Lennart Stjernlöf, driftledare.

  På återvinningscentralen gör man nytt av gammalt och kopplingen till secondhand är självklar. Återbruket hämtar saker från återvinningscentralen minst tre gånger i veckan. Sopstationsstämpeln är borttvättad sedan länge och Lennart berättar att de arbetar med tre punkter som han kallar framgångsfaktorer; aktivt kundbemötande, sortering och allmän ordning. Med det konceptet i tankarna har alla goda förutsättningar att göra ett bra jobb på återvinningscentralen.

  – Vi ska inte stå och vänta tills någon kommer och frågar. Besökarna är våra kunder och vi söker upp dem ungefär som man gör i en butik. Det är bra att vi får kontakt och guidar, för då slänger kunderna på rätt sätt nästa gång de är här, berättar Lennart.

  Coronapandemin gjorde det svårare att hitta arbetsplatser till de 1 400 niondeklassare som sökt sommarjobb via Uppsala kommun. Men med förenade krafter såg kommunens förvaltningar, kommunala bolag och föreningar till att ungdomarna kunde erbjudas jobb och få en meningsfull sysselsättning i sommar. 

  Läs mer om sommarjobb 

 3. Företagsgruppen matchar rätt

  Lars Söderquist

  ”Vi har haft kontakt med företagsgruppen i ett år nu. Hittills har vi rekryterat två personer och det kan säkert bli fler", Lars Söderquist, skadeverkstadschef Upplands motor

  Plåtskadeverkstaden på Upplands Motor i Uppsala har anställt två personer genom företagsgruppen på arbetsmarknadsförvaltningen. Och det kan bli fler eftersom det är svårt att rekrytera personal till verkstaden på traditionell väg.

  Lars Söderquist är skadeverkstadschef på Upplands Motor. I verkstaden jobbar 35 personer och 14 av dem är plåtslagare. De riktar, lackar om och snyggar till krockskadade bilar. Tyvärr är det få som utbildar sig till plåtslagare och det är svårt att hitta personal. Därför är samarbetet med företagsgruppen extra värdefullt.

  – Vi har haft kontakt med företagsgruppen i ett år nu. Hittills har vi rekryterat två personer och det kan säkert bli fler, säger Lars.

  Företagsgruppens arbete är en del av arbetsmarknadsavdelningens uppdrag att lotsa uppsalabor till egen hållbar försörjning. Karin Karelius, som arbetar i gruppen ringde Lars i början av 2017. Telefonsamtalet ledde till ett möte där Karin informerade om företagsgruppens arbete och presenterade två kandidater.

  – Båda killarna fick två månaders praktik hos oss. En av dem hade erfarenhet från branschen men saknade referenser eftersom han kommit till Sverige nyligen. Den andra hade inte arbetat med plåtskador tidigare och hade inte heller haft något jobb på länge. Men han hade en personlighet som passade, berättar Lars.

  Karin kontaktade Lars vid ett par tillfällen under praktikperioden för att följa upp hur det fungerade. Och när praktiken var slut träffades de för att prata om hur de skulle gå vidare.

  – Eftersom båda gjorde ett bra jobb här på verkstaden så erbjöd vi dem anställning efter praktikperioden.

  Företagsgruppen sänker tröskeln till arbetsmarknaden för personer som är utan jobb samtidigt som de hjälper arbetsgivare med rekryteringsbehov. Just matchningen är viktig. Det kan bli en fullträff, även om individen saknar relevant erfarenhet och utbildning. Personliga egenskaper som kommer fram vid ett möte kan ofta vara viktigare.

  – Praktiken gör att vi som arbetsgivare vågar prova och det är ju likadant för den som kommer till oss. Om det känns rätt för båda parter efter testperioden, och det leder till en anställning, så är alla vinnare, avslutar Lars.

 4. Snabbare väg till svensk läkarlegitimation

  Nansalmaa Baksukh

  Foto: Rosie Alm

  "Jag försöker hela tiden lära mig hur man ska vara som svensk. Ska jag fungera som läkare och kommunicera med patienter på ett bra sätt måste jag anpassa mig till svensk kultur",Nansalmaa Baksukh, utbildad läkare i hemlandet Mongoliet.

  Nansalmaa Baksukh är utbildad läkare i hemlandet Mongoliet. Hon har precis avslutat SFA-medicin, en utbildning som riktar sig till nyanlända med medicinsk yrkesbakgrund. Nu har Nansalmaa siktet inställt på att bli barnläkare.

  – Jag var färdig med mina studier till läkare och hade planerat ett liv i Mongoliet tillsammans med min man. Då fick vi besked om att han blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till Sverige som kvotflykting, säger Nansalmaa.

  Nansalmaas man flyttade först. Ett år senare kom hon och barnen. Nu har familjen bott i Sverige i tre år och Nansalmaa har just avslutat den ettåriga utbildningen SFA-medicin.

  – Det har varit både lärorikt och inspirerande att lära känna den svenska sjukvården genom teori och studiebesök.

  Under utbildningen har Nansalmaa arbetat halvtid som undersköterska på ett korttidsboende. Och det räknar hon med att fortsätta göra tills hon får sin läkarlegitimation, vilket kommer att ta lite tid.

  – Jag och min man kämpar och hjälps åt, vi måste ju försörja oss. Men även om det känns svårt ibland är vi jätteglada att ha kommit till Sverige. Och vi trivs bra i Uppsala. Det är en öppen stad med många kulturer. Här finns också möjligheter att plugga vidare. Jag siktar på att vidareutbilda mig till barnläkare.

  Snabbare till arbete

  Yrkesinriktad språkutbildning SFX riktar sig till personer som har yrkeskompetens från ett annat land. Syftet är att förkorta tiden till arbete eller företagande. Inom SFX är svenskundervisningen inriktad på yrkesspråket. De studerande lär sig hur yrket och arbetsmarknaden fungerar i Sverige.

  En del av SFX riktar sig till de som har en akademisk examen – SFA. SFA-medicin riktar sig till personer med medicinsk yrkesbakgrund som till exempel sjuksköterska, tandläkare, läkare eller apotekare. Målet är att ta till vara på nyanländas kompetens.

  Du kan läsa mer om Sfx-utbildningar på Vuxenutbildningens webbplats 

 5. Innovativt och effektivt

  Ida Bylund Lidman

  "Vi ligger i framkant när det gäller digitalisering, men det har varit en lång resa. Den började redan 2014 och medarbetarna har varit delaktiga hela vägen", Ida Bylund Lindman, avdelningschef försörjningsstöd och nyanlända.

  Avdelningen försörjningsstöd och nyanlända inom Uppsala kommun var tvåa i Sverige med e-ansökan för försörjningsstöd. Nu förbereder avdelningen nästa steg. I början av 2019 tar en robot över arbetet med att handlägga ansökningar, för att ytterligare effektivisera processen.

  Möjligheten att söka försörjningsstöd digitalt är uppskattad, både bland socialsekreterarna och bland de som söker försörjningsstöd. Med e-ansökan kan klienter ansöka hemifrån och se beslut och utbetalningar. Socialsekreterarna får färre frågor och administrationen har minskat. Istället kan de jobba mer med socialt arbete. De träffar klienter, kartlägger behov och upprättar planer. Målet är att fler ska nå självförsörjning och att perioden med försörjningsstöd ska minska. I dag är den knappt sju månader.

  Ida Bylund Lindman är chef för avdelningen försörjningsstöd och nyanlända och leder förändringsarbetet:

  – Vi ligger i framkant när det gäller digitalisering men det har varit en lång resa som började redan 2014. Medarbetarna har varit delaktiga hela vägen och har förändrat sitt arbetssätt, analyserat och kommit med förslag, säger Ida.

  Medarbetarnas delaktighet bidrog till att införandet av e-ansökan i januari 2017
  gick bättre än de hoppats. Redan första månaden sökte fler än hälften via webben.

  – Målet är att alla ansökningar ska komma in den vägen. I dag är vi uppe i 70 procent, säger Ida.

  Nu pågår ett intensivt arbete med att utveckla en robot som ska handlägga ansökningar. Planen är att den ska vara i drift i februari 2019.

  – Roboten är egentligen en algoritm. Den granskar ansökan, beräknar och presenterar förslag till beslut. Socialsekreteraren fattar fortfarande beslutet men slipper den administrativa hanteringen.

  En minut kommer det att ta för roboten att hantera en ansökan medan det tar 7–15 minuter för en handläggare.

  – När roboten är på plats kommer vi att kunna lägga mer tid på att göra rätt saker. Färre repetitiva arbetsmoment betyder att vi får större möjligheter att ge klienterna ett mer aktivt stöd, avslutar Ida.

  Läs mer om hur du söker försörjningsstöd

 6. Idéer blir verklighet

  Pia Ronnermark

  "Nu får vi till ett bättre fungerande teamarbete och det gagnar alla", Pia Ronnermark, idélämnare och verksamhetsledare för arbetsplatserna i Hammarskog och Kåbo.

  Tack vare ett förslag till Idéslussen finns det i dag två arbetsmarknadssekreterare placerade i verksamheterna i Kåbo och Hammarskog. Det förenklar samarbetet med arbetsmarknadshandledarna och ger deltagarna bästa möjliga förutsättningar att ta nästa steg mot den ordinarie arbetsmarknaden.

  Pia Ronnermark är verksamhetsledare för arbetsplatserna i Hammarskog och Kåbo. Där finns ungefär 100 platser för arbetsträning och arbetsmarknadsanställningar. Platserna är till för arbetslösa personer som behöver mer stöd än de kan få på en vanlig praktikplats. De snickrar, lagar cyklar, odlar, sysslar med naturvård, arkiverar och mycket annat.

  Arbetsmarknadshandledare jobbar nära deltagarna och ser till att de får just det stöd som behövs.

  – Vägen till praktiken hos oss går via en arbetsmarknadssekreterare, som träffar deltagaren och gör en kartläggning. Sedan tar de fram en plan tillsammans och praktik inom en av våra verksamheter kan vara en del av planen, berättar Pia.

  Tidigare hade Kåbo och Hammarskog kontakt med många olika arbetsmarknadssekreterare. Det kunde ta lång tid att lösa frågor och arbetsmarknadssekreterarna hade inte möjlighet att vara helt insatta i verksamheten.

  – Jag såg många fördelar med att ha arbetsmarknadssekreterare som jobbade närmare våra arbetsplatser i Kåbo och Hammarskog.

  Därför skickade Pia in ett förslag till Idéslussen.Det ledde till att hon och en kollega fick presentera idén för arbetsmarknadsavdelningens ledningsgrupp.En tid senare fick Pia besked om att det skulle bli verkstad av hennes förslag.

  – Sedan september 2018 har vi två arbetsmarknadssekreterare som sitter hos oss.

  Arbetsmarknadssekreterarna har kommit närmare verksamheten. Frågor som uppstår
  kan diskuteras direkt. Dessutom är det enklare att göra uppföljningar under praktikperioden och att förbereda för deltagarens nästa steg.

  – Nu får vi till ett bättre fungerande teamarbete och det gagnar alla.

  Om Idéslussen

  Idéslussen tar till vara på och utvecklar idéer som kommer från arbetsmarknadsförvaltningens medarbetare. Den startade i oktober 2017 och ett år senare har medarbetare skickat in 62 idéer.

  Bland idéerna finns förslag om att samordna resurser som bilar, möbler och cyklar, introduktion av nyanställda, IT-stöd och verktyg, arbetssätt och organisation kring individstöd och hantering av material.

  Det har blivit verkstad av flera av idéerna och ett antal är på planerings- och utvecklingsstadiet.

 7. Med siktet inställt på jobb

  Zaloukh Shikh Bakbar

  På jobbspår städ får Zaloukh både praktisk och teoretisk kunskap som gör henne redo för jobb i städbranschen. Samtidigt kan hon slutföra sina sfi-studier.

  Zaloukh Shikh Bakbar kommer från Syrien. Hon har bott i Sverige i fyra år och läser på sfi sedan drygt ett år tillbaka.

  – Det är roligt och samtidigt lite svårt att lära sig svenska. Men jag brukar tänka att vill man så går det. Jag började på sfi nivå a eftersom jag inte har gått i skolan i Syrien. Den kursen klarade jag på en månad och nu går jag nivå c sedan augusti förra året, säger Zaloukh med ett stort leende.

  Zaloukh är en av tio sfi-elever som har tagit chansen att gå jobbspår städ. Under fyra månader utbildas de för arbete i städbranschen. Undervisningen utgår från kunskapskraven som branschen har och deltagarna fortsätter med sina svenskstudier under tiden. Målet är att förbereda deltagarna för arbetslivet så att övergången till jobb blir så smidig som möjligt.

  Teoretisk och praktisk undervisning

  På jobbspår städ varvas teori med praktik. Deltagarna lär sig städteknik och maskinkunskap. De får även undervisning om golv- och inredningsmaterial, kemtekniska produkter, ergonomi, arbetsmiljö, ekologi, service, kvalitet, kundbemötande och etik.

  – För många av deltagarna är jobbspår städ vägen till den första anställningen i Sverige. Därför får de också lära sig om svenskt arbetsliv, att skriva cv och söka jobb, berättar Bia-Lena Svennar, driftledare och en av dem som ansvarar för jobbspår städ.

  Nära samarbete med arbetsgivare

  Uppsala kommuns städservice och Sodexo har besökt jobbspår städ och fler arbetsgivarbesök är planerade framöver.

  – Det var roligt att få höra hur det är att jobba hos dem. Och jag tycker nog att kommunens städservice känns mest intressant, berättar Zaloukh.

  I slutet av mars är det dags för den första praktiken. Då är deltagarna på en arbetsplats i två veckor och senare i vår är det ytterligare en praktikperiod.

  – Än så länge vet jag inte var jag ska vara men det ska bli spännande att få komma ut på en arbetsplats och använda det jag har lärt mig hittills, säger Zaloukh.

  Hos många städföretag är städvagnar och annan utrustning digital. Därför är det viktigt att deltagarna är vana att använda smarta telefoner och andra digitala verktyg i arbetet. Av den anledningen är delar av utbildningen digital, till exempel kompletteras den schemalagda undervisningen med digitala repetitionsövningar.

  – I appen Quizlet övar jag på moment som vi har gått igenom på sfi. Där tittar jag också på filmer om städteknik och gör repetitionsfrågor om städteori, berättar Zaloukh.

  Redo för jobb till sommaren

  29 maj är det avslutning och sedan är det dags för de tio deltagarna ge sig in på arbetsmarknaden.

  – Jag är övertygad om att det kommer att gå bra för Zaloukh och de andra deltagarna på jobbspår städ. De är väldigt målmedvetna och det finns många spännande jobb att söka i städbranschen, avslutar Bia-Lena.

  Utbildnings- och jobbcenter erbjuder jobbspår som är inriktade mot branscher eller företag som behöver anställa folk. Deltagare får både praktisk och teoretisk kunskap, alltifrån att samarbeta med andra till yrkeskunskap inom ett visst område.

   

 8. Kontakt

  Kontakta arbetsmarknadsförvaltningen

  Öppettider reception Stationsgatan 12
  Måndag–fredag 7.45–16.00.
  Dag före helgdag 8.00–12.00.

  Synpunkter och klagomål

  Lämna dina synpunkter

  Telefon (kommunens kontaktcenter):
  018-727 00 00
  Besöksadress:
  Stationsgatan 12
  Postadress:
  Uppsala kommun, arbetsmarknadsförvaltningen, 753 75 Uppsala