Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Yrkesprogram – ett smart gymnasieval

Stor chans till kvalificerat jobb direkt efter studenten, möjlighet att plugga vidare på universitet eller högskola, praktik under utbildningen som underlättar när det är dags att söka jobb. Det finns många argument för yrkesprogram. Men den största fördelen är att du kan kombinera passion och plugg och utbilda dig till något som du verkligen är intresserad av.

Händer som håller i en lödkolv.

I början av nästa år är det dags för niondeklassare att söka till gymnasiet. Men tankarna på gymnasieprogram och skolor snurrar i mångas huvuden redan nu. Det generella rådet är att välja utbildning efter intresse eftersom det går det lättare att plugga då.

Kock, plåtslagare, säljare, elektriker, konditor, VVS-montör, undersköterska, målare, personlig assistent, djurvårdare, bilmekaniker och barnskötare är exempel på yrken som du kan utbilda dig till på gymnasiet.

När du utbildar dig till ett yrke har du stora möjligheter att få ett kvalificerat jobb direkt efter gymnasiet. Du kan också läsa kurser som ger grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att du kan plugga vidare på universitet eller högskola när du har gått ett yrkesprogram.

Du har praktik när du går ett yrkesprogram. Genom praktiken får du in en fot på arbetsmarknaden och det underlättar när du ska söka jobb. Du kan också läsa delar av din utbildning utomlands. Med den erfarenheten blir du attraktiv även på en utländsk arbetsmarknad. Dessutom har du stora möjligheter att starta eget när du utbildat dig till ett yrke.

– Om du inte vet vad du vill göra efter gymnasiet kan det vara smart att gå ett yrkesprogram. Då kan du få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Kanske är det ditt drömjobb där du stannar och utvecklas under många år. Kanske känner du att du vill plugga vidare på universitetet efter ett tag. Med ett yrkesprogram håller du alla dörrar öppna, säger Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola.

Läs mer om gymnasiets yrkesprogram

Hitta gymnasieutbildningar och skolor