Vuxenutbildningen får ett pedagogiskt pris

Uppsala kommun inrättar ett pedagogiskt pris inom vuxenutbildningen i Uppsala. Det beslutade Kommunstyrelsen onsdag 6 maj. Priset ska delas ut en gång per år och har till syfte att uppmärksamma och visa uppskattning för det arbete som lärare gör, att uppmärksamma och inspirera till pedagogisk utveckling och att lyfta och sprida goda exempel.

Lärare visar elever studiematerial
Lärare och elever på Utbildnings- och jobbcenter.

Det har sedan länge delats ut pedagogiska priser till lärare i förskolan, grundskolan och gymnasiet. Nu ska vi även belöna de som undervisar vuxna.

Elever, kollegor, rektorer, chefer och Uppsalabor kan nominera en pedagog eller ett arbetslag till priset. Alla lärare inom vuxenutbildningen, oavsett om de jobbar inom Uppsala kommun eller hos en privat aktör, kan nomineras.

Nomineringsperioden är 1 augusti – 30 september och varje nominering ska beskriva på vilket sätt pedagogen eller arbetslaget arbetat för att skapa förutsättningar för elevers lärande och hur de bidragit till skolutveckling.

– Priset kan ses som en kvalitetsutmärkelse och det känns väldigt bra att pedagoger inom vuxenutbildningen uppmärksammas. Jag är också glad över att det är kopplat till det fortsatta yrkesutövandet, exempelvis fortbildning, då vi vill stimulera till fortsatt pedagogisk utveckling, säger Ulrika Grönqvist, vuxenutbildningschef i Uppsala kommun.

En jury bestående av nämndledamöter och tjänstepersoner kommer att utse en eller flera vinnare. Prissumman uppgår till ett sammanlagt belopp om 50 000 kronor, antingen i form av 5 000 kronor per person eller max 50 000 kronor för ett arbets- eller ämneslag.