Vinnare av Uppsala kommuns arkitekturpris 2020 utsedd

Uppsala kommuns arkitekturpris 2020 tilldelas kvarteret Botanikern i Rosendal. Priset delas ut idag klockan 13 på terrassen till byggnaden och mottagaren av priset är Axeloth arkitekter genom Maria Axelsson. Byggherre är Genova Property Group.

Kvarteret Botanikern i Rosendal.

Uppsala kommun har inrättat ett arkitekturpris som ska delas ut varje år. Såväl allmänhet, aktörer inom bygg- och arkitekturområdet som anställda i kommunen kan nominera byggnader, offentliga platser eller hela miljöer till priset.

Syftet med priset är att ytterligare utveckla kommunens arkitekturarbete med att uppmärksamma god arkitektur och goda lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer.

Juryns motivering

Ett mycket väl genomfört bostadshus helt i trä med fin inplacering i stadsdelen Rosendal och med inspiration från Kronparkens tallar. Byggnaden är väl proportionerad med en harmonisk och vacker, levande detaljering. Fasadens olika delar är konsekvent utförda med en fin variation i en mänsklig skala.

Innergården är lugn och behaglig och samspelar med grannhusen till en ljus helhet. Fint samband med intilliggande gård och omgivande stadslandskap utan nivåskillnad som ger tillgänglighet för alla.

Takterrassen med biotoplandskap och utsikt över Uppsala har gemensam samlingsplats för husets invånare och ger stora boendekvaliteter. De genomsiktliga lägenheterna är ljusa, ofta med dubbla balkonger i olika väderstreck.

Botanikern följer fullt ut sin första vision till ett genomfört, långsiktigt hållbart, arkitektoniskt stilfullt projekt väl förankrat i samtiden.

Innergård i kvarteret Botanikern i Rosendal. Husfasad i kvarteret Botanikern i Rosendal.

Bilder ovan: Kvarteret Botanikern i Rosendal. Foto: Niklas Ekenman

• Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande
  • Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande
  • Claes Larsson, Arkitekt SAR/MSA stadsarkitekt