Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Vi fick dubbla konstverk på vår förskola

Först fick barnen som går på Ramsta förskola ett stort konstverk på gården. Sedan fick de skapa ett eget tillsammans med konstnären Erik Hedman. Här berättar de om invigningen och sin workshop med Erik.

Förskolebarn klättrar på konstverket Parad på Ramsta förskolas gård
– Jag tycker om att sitta på apan. Här sitter man så högt upp att man kan se ända till Ramstalund.

Eriks konstverk heter Parad. Vi invigde skulpturen med blommor och tal. Vår förskola har fått skulpturen genom kulturnämnden och Offentlig konst. Paraden är en rad djur. De är i olika färger och olika stora men det spelar ingen roll för dem. De är ändå tillsammans och alla är lika viktiga, precis som vi barn som går på förskolan. Vi gillar dem. Man kan klappa och klättra på dem, åka rutschkana på den rosa hunden och man blir glad av alla färger.

Erik berättade för oss hur han hade gjort Parad. Först gjorde han en liten modell av ett djur i modellera och sedan en större modell i ett material som han kallade cellplast. När han var nöjd med figuren kunde man gjuta skulpturen i riktig storlek.

Konstnären visar förskolebarnen en modell av sitt konstverk Parad

Vi fick jobba själva med modellera i samma färger som djuren på gården. Alla barn var med, fast bara några åt gången så att alla skulle få plats vid det långa bordet. Vi turades om under fyra timmar och alla fick skapa ett djur precis som de själva ville.

Förskolebarnen knådar modellera till egna konstverk

– Min favorit är krokodilen och det oranga djuret. Grön och orange är mina favoritfärger.

När alla barn hade skapat ett djur blev det en lång, fin parad. Erik tyckte att det blev en bra workshop med oss. Det tycker vi också.

Barnens konstverk på parad

– Jag tycker om elefanten och björnen. Eller är det en apa?

Vi firade sommaren också, med smaskiga jordgubbar, och invigde vårt eget konstverk.

Förskolebarnen äter jordgubbar

Konst är livsglädje oavsett ålder

Ramsta förskola arbetar utifrån att barnen ska känna livsglädje. När det blev klart att förskolan skulle få ett konstverk önskade pedagogerna något som barnen har glädje av, något som går att utforska och använda. Kulturnämndens val föll på Erik Hedman som skapade Parad.

– Resultatet med Eriks konstverk blev fantastiskt, säger förskollärarna Angela Seprényi och Tintin Falk. Konsten är en färgklick både på gården och på väggarna. Barnen tycker om att klättra på statyn och titta och känna på väggkonsten som också ingår. Barnens workshop med Erik ordnade vi som ett extra plus för dem.

Erik tilldelades nyss Gösta Knutsson-stipendiet 2020. En anledning till det är hans stora engagemang för barns skapande. Han har utformat konst för offentliga miljöer där barn vistas och ordnat animationsverkstäder för barn.

Djurparaden förmedlar förskolans grundvärden

– Vår förskola har fokus på hållbar utveckling och en del i det är social hållbarhet, berättar förskolans rektor Gustav Östberg. Vi tolkar gärna konstverket som att vi människor är olika, kan samarbeta och uppskatta varandra. En bild av demokrati och rätten att vara både sig själv och jämlik. Det är grundvärden vi vill förmedla till barnen.

En invigning tyvärr utan publik

Tanken var att invigning och workshop skulle genomföras på Förskolans dag
i maj, men corona-läget gjorde att eventet måste skjutas fram till 3 juni.
Det innebar också att förskolan och Offentlig konst inte kunde ordna en mer
öppen invigning för föräldrar och allmänhet. Men alla barn på förskolan fick
delta i invigningens workshop och konstverken finns kvar för lång tid framåt.

Se Offentlig konsts film från invigningen här.

Läs mer om Ramsta förskola på förskolans hemsida

Läs mer om konstnären Erik Hedman och Gösta Knutsson-stipendiet i pressmeddelandet på uppsala.se