Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Vårdhunden firar tio år

För tio år sedan startade Sveriges första vårdhundsteam i Uppsala. I dag arbetar tretton hundar med sina förare på remiss. De motiverar barn, unga och äldre till utveckling av sina förmågor – fysiskt, socialt, kognitivt och psykiskt.

Vårdhundsförare med vårdhundar
Uppsala kommun var först i Sverige med att använda vårdhundsteam. I dag arbetar tretton hundar och fem förare inom vård och omsorg. Foto: Andreas Norin

Uppsala kommun blev först i Sverige med att använda ett certifierat vårdhundsteam inom vård och omsorg. I dag har vårdhundsteamen firat tio år med en dogwalk. Flera av kommunens tretton certifierade hundar och fem förare inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet presenterade sitt arbete med olika former av motivation och träning för barn, vuxna och äldre.

Teamen finns inom äldrevård, demensvård, assistans, socialpsykiatri, korttidsboende för barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och i rehabilitering av vuxna med förvärvad hjärnskada.

– Våra hundar är tränade att skapa relationer. Riktat arbete med specialutbildade vårdhundar kan få både barn, vuxna och äldre att uppleva att de får en högre livskvalitet. Teamen ger även personal ett nytt verktyg och en positiv arbetsmiljö, säger Monica Östman, ordförande i äldrenämnden.

Intresset för vårdhunden har varit stort sedan starten på Årstagården 2007 med boxern Bosse och vårdhundsföraren Mia Boivie. Flera boenden för äldre tog efter och även korttidsboenden för barn och ungdomar. Teamen blev snart en självklar del av verksamheten.

– Vårdhundens förmåga att motivera människor gör den till ett ovärderligt komplement inom vård och omsorg. Därför jobbar vi vidare med att söka nya områden där vårdhunden kan göra skillnad, säger Mia Boivie, utvecklingsansvarig för verksamheten med vårdhund.

Intresset för Uppsala kommuns vårdhundsteam är stort i hela landet och även utanför Sveriges gränser. Förra året valdes boxern Hilda med sin förare Mia Boivie till Årets sociala tjänstehund i Sverige. Mia Boivie föreläste dessutom om det framgångsrika arbetet på den internationella IAHAIO-konferensen i Paris 2016, där forskare från hela världen presenterade arbete som rör interaktion mellan människa och djur.

För mer information

Mia Boivie, utvecklingsansvarig för verksamheten med vårdhund i Uppsala kommun
Telefon: 018-727 88 48
E-post: mia.boivie@uppsala.se

Monica Östman (S), ordförande i äldrenämnden 
Telefon: 070-655 40 41 
E-post: monica.ostman@bredband.net

Presskontakt
Susanne Järved, pressansvarig
Telefon: 018-727 18 78
E-post: susanne.jarved@uppsala.se