Utspring för gymnasiet 14 augusti

Nu kan Uppsala kommuns gymnasieskolor börja planera för utspring med studentfestligheter den 14 augusti.

Elever som tar studenten firar med konfetti

Efter flera månader med distansundervisning på grund av rådande cornonapandemi tog Uppsala kommuns gymnasieelever en digital examen den 5 juni utan utspring, utan flakåkning och utan traditionella festligheter. Nu kan årets avgångsstudenter i stället se fram mot ett utspring den 14 augusti.

– Äntligen kan skolorna börja planera för det efterlängtade utspringet! Lärare och elever vid våra gymnasieskolor har verkligen bidragit till minskad smittspridning med distansundervisning och inställt firande nu i juni och alla har gjort sig förtjänta av en festlig avslutning, säger gymnasiechefen Christine Kastner Johnson.

Regeringen meddelade den 29 maj att det blir tillåtet att återgå till normal undervisning i skolornas lokaler från den 15 juni och beslutet togs lokalt i Uppsala den 8 juni av utbildningsnämnden i form av ett ordförandebeslut. Det innebär att det går att samlas igen på skolorna och genomföra ett utspring den 14 augusti under förutsättning att myndigheternas rekommendationer följs. Folkhälsomyndighetens besked om tillåtet antal personer i samlingar och socialt avstånd gäller fortfarande och Transportstyrelsen har förbud mot tillställningar på lastbilsflak hela 2020.

– Varje skola ordnar själva med hur deras firande ska genomföras så att det inte blir för många som samlas samtidigt. Det blir inte ett normalt studentfirande i år, men det blir i alla fall ett unikt examensfirande, säger gymnasiechefen Christine Kastner Johnson.

Den kommunala gymnasieskolans utspring den 14 augusti genomförs under förutsättning att rådande regler och rekommendationer gäller även i augusti. Varje skola organiserar sitt eget firande och kommer att publicera information om vad som gäller på sina respektive webbplatser.