Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Utökat tillsynsansvar på serveringsställen

Den första juli tar Uppsala kommun över hela ansvaret för tillsynen av trängsel på restauranger och kaféer. Om ett serveringsställe inte följer reglerna kan kommunen exempelvis begränsa öppettider eller stänga delar av serveringar.

Man och kvinna på uteservering håller avståndet när de fikar.
Det utökade tillsynsansvaret för kommunen är en följd av en ny, tillfällig lag som upphör att gälla i slutet av 2020. Foto: Johnér

Regeringen har beslutat att flytta ansvaret för beslut i enskilda restaurangärenden från regionernas smittskyddsläkare till kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnd. Syftet är att minska riskerna för ytterligare spridning av coronaviruset.

– Med det nya tillsynsansvaret kan kommunen agera snabbare för att hindra trängsel på restauranger. Uppsalaborna är så klart välkomna att fortsätta njuta av utelivet på stadens serveringar, men det är nödvändigt att vi alla följer reglerna och fortsätter hålla avstånd, säger Klara Ellström (MP), ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Möjlighet att kräva åtgärder

Det utökade ansvaret innebär att kommunen ansvarar för hela kedjan av tillsyn från inspektion till beslut om åtgärd. Under våren har Uppsala kommun genomfört cirka 500 tillsynsbesök på serveringsställen för att informera och hjälpa krögare att aktivt motverka trängsel och smittspridning. Nu tillkommer ansvaret för att även förelägga om åtgärder och utfärda förbud.

– Det blir tydligare för restauranger och gäster att det är en och samma myndighet som både kontrollerar trängsel och utfärdar sanktioner. Skulle någon servering helt strunta i lagstiftningen så får kommunen nu befogenhet att begränsa öppettider eller stänga hela eller delar av den restaurangen. Men vi har haft en bra dialog med restaurangerna under våren och jag hoppas att vi inte ska behöva vidta så drastiska åtgärder, säger Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll och tillståndsenheten på miljöförvaltningen.

Kan kräva minskat antal gäster

Några av de tvingande beslut som kommunen kan fatta är att glesa ut bord och stolar, minska antalet gäster som samtidigt får vistas i en lokal eller på en uteservering och införa begränsade öppettider. Exempel på förbud kan vara stängning av en del av ett serveringsställe, stängning vissa tider på dygnet eller stängning av hela serveringen.

Det utökade tillsynsansvaret för kommunen är en följd av en ny, tillfällig lag som träder i kraft den 1 juli och upphör att gälla vid utgången av 2020.

Allmänna råd om avstånd på serveringar uppsala.se/hall-avstand-pa-restaurangen

Kontakt

Miljöförvaltningen

Telefon: 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00

E-post: miljoforvaltningen@uppsala.se