Coronaviruset och Covid-19 – Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om Covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsalas elitklubbar i fotboll hbtq-diplomerade

Den 14 oktober genomfördes en Covid-anpassad ceremoni för Sirius IK, IK Uppsala Fotboll och Dalkurd FF som har genomgått en diplomeringsutbildning inom hbtq.

Genom att föreningarna nu har slutfört hbtq-utbildningen kan vi nu med stolthet säga att vi har Sveriges första, kanske till och med världens första hbtq-diplomerade arena. Föreningarna har med stort engagemang tagit sig an utbildningen och tagit fram sina egna planer för hur de inom föreningen möter frågor inom normkritik med fokus på normer kopplat till kön, könsidentitet, och sexuell läggning.

Uppsala kommun har som mål att offentliga verksamheter ska vara tillgängliga för alla. Nu kan vi säga att Studenternas arena klarar målet att vara tillgänglig för alla. Studenternas har bland annat anpassats så att det finns toaletter och omklädningsrum tillgängliga för alla. Arenan har utformats med duschbås och toaletter uppdelat på RWC (rullstols-wc), urinoar, unisex och dam/trans. Det har också utformats en ny standard för symboler och skyltar som kommer användas på alla kommunala anläggningar.

Det är unikt att tre elitföreningar samtidigt tar sig an en så viktig fråga och därmed är med och påverkar idrottens och särskilt fotbollssveriges arbete med att få idrotten mer välkomnande för såväl aktiv som publik.

 

Mer information om Nya Studenternas hbtq-anpassning