Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala kommun utvald till innovationsupphandling

Uppsala är en av två kommuner som blivit utvalda till att vara med i Trafikverkets innovationsupphandling för Aktivt resande.

Det är kommunerna Uppsala och Skellefteå som är med i Trafikverkets innovationsupphandling. Tillsammans erbjuder de nu olika aktörer att utveckla lösningar som ska testas skarpt i verklig trafikmiljö under 2019/2020.

– Uppsala kommun är öppen för nya kreativa idéer som kan leda till ett ännu säkrare, mer aktivt och hållbart resande till och från skola och fritidsaktiviteter för barn & unga, till och från arbetet och nöjesresor säger Tove Västibacken, enhetschef på stadbyggnadsförvaltningen.

Trafikverket kommer att erbjuda 10 aktörer 100 000 kronor för att utveckla sina idéer. Sedan erbjuds 2 - 4 förslag 500 000 kronor för konceptutveckling av teknik, tjänst och affärsmodell som gör att lösningen kan bli gångbar på marknaden. Alla juridiska personer, till exempel företag och ideella organisationer, kan söka.

Aktivt resande och innovationsupphandlingen

Aktivt resande innebär att förflytta sig genom att gå, cykla och eller åka kollektivt. Detta ger positiva effekter på folkhälsan, klimatet och infrastrukturen. Personer mår bättre av att förflytta sig hållbart och samtidigt skapas utrymme för liv mellan husen istället för transporter. Målet är att skapa trygga och säkra resor. Innovationsupphandlingen syftar till att tillsammans med olika aktörer utveckla lösningar som kan bidra till att fler reser aktivt på ett säkert sätt samtidigt som även hållbarhetsmålen i Agenda 2030 uppnås.

Läs mer om Aktivt resande hos Trafikverket