Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala kommun startar unik yrkesutbildning inom life science

Till hösten startar Uppsala kommun Sveriges enda yrkesutbildning inom vuxenutbildning för life science-industrin. Life science, som inkluderar både läkemedel, bioteknik och medicinteknik, är en sektor som i dag sysselsätter cirka 20 procent av Uppsalas befolkning och utbildningen ska förse branschen med just den kompetens som efterfrågas. Satsningen är ett led i att nå kommunens mål om 170 000 jobb fram till 2050.

Det finns i dag ingen annan yrkesutbildning inom kommunal vuxenutbildning till operatör inom life science-industrin i Sverige och efterfrågan på operatörer är stor. För att skapa ytterligare arbetstillfällen och ge bättre möjligheter för företagen att växa startar Uppsala kommun en yrkesutbildning i samverkan med branschen. Life science-sektorn är kommunens största tillväxtbransch med fler än 100 bolag och cirka 5 000 anställda.

– Uppsala, med sin starka forsknings- och kunskapsbas, är en naturlig etableringsort för företag inom läkemedelsindustrin. Operatörsutbildningen är en viktig del i vår satsning på att tillsammans med branschen möta bristen på arbetskraft, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Utbildningen startar i höst och pågår i 35 veckor. Den vänder sig brett till de som är intresserade av en väg till jobb och att få arbeta inom life science-industrin. I utbildningen ingår bland annat kurser om hygien, datastyrd produktion och industriell mätteknik. Deltagarna får även ta truckkörkort. Utbildningen sker inom ramen för vuxenutbildningen i Uppsala och kommer att husera i lokaler i Uppsala Business Park.

– Vi ser att Uppsalas Life Science-industri idag har stor brist på operatörer samtidigt som vi har folk som är arbetslösa. Lösningen är en yrkesutbildning där vi matchar arbetslösa mot ett bristyrke. Då kan vi både få fler Uppsalabor i arbete och underlätta för företagen att fortsätta växa här i Uppsala, säger Erik Pelling (S), ordförande kommunstyrelsen.

Uppsala är ledande i Sverige när det gäller flest arbetstillfällen per invånare inom life science-sektorn, med ett stort antal internationellt framgångsrika tillverkande företag inom medicinsk teknik, bioteknik och läkemedel. Framgången beror bland annat på stadens två universitet, Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet samt Akademiska sjukhuset, som varje dag bedriver världsledande forskning inom området. Uppsala har varit framgångsrika på att omsätta forskning till produkter.

– Vi välkomnar att kommunen ordnar operatörsutbildningen. Det ökar tillgången på kompetenta medarbetare som är helt nödvändiga för Uppsalas tillverkande life science-industri, säger Cecilia Sjöstedt, VD och Sitechef GE Healthcare.

För mer information

  • Lena Winterbom, Förvaltningsdirektör arbetsmarknadsförvaltningen
  • Telefon: 018-727 86 19
  • E-post: lena.winterbom@uppsala.se