Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Pressmeddelande

Uppsala kommun satsar 11 miljoner på att förebygga ofrivillig ensamhet bland äldre

Ytterligare nästan 11 miljoner läggs på att förebygga ofrivillig ensamhet bland äldre som en följd av coronapandemin. Uppsala kommun har sedan tidigare riktat stöd genom plexiglasskydd för att möjliggöra fysiska möten, surfplattor för digitala möten, särskilda cyklar och hundpromenader för ökad utevistelse.

Genom statsbidrag från regeringen på 10,7 miljoner kronor gör äldrenämnden nu ytterligare satsningar för att förebygga ofrivillig ensamhet bland äldre. Det handlar om att med ökade personalresurser ordna fler sociala aktiviteter på äldreboenden, förbättra omsorgen av äldre med demens och inköp av ytterligare surfplattor för att möjliggöra fler digitala möten med anhöriga.

– Jag vet att många äldre redan före pandemin upplevde den ofrivilliga ensamheten som väldigt svår. Men situationen förvärras av coronapandemin då äldre måste begränsa sina fysiska kontakter. Fysisk distansering behöver dock inte betyda social distansering. Vi satsar därför på alternativ som möjliggör för digitala och fysiska möten utan risk för smittspridning. Det är viktigt för oss att främja såväl äldres psykiska som fysiska hälsa och är en del i vårt arbete för att göra Uppsala till en äldrevänlig kommun, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Uppsala är medlem i Världshälsoorganisationens (WHO) nätverk för äldrevänliga städer. Nätverket består av över 800 medlemsstäder i mer än 40 länder världen över. Syftet med medlemskapet är att förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv med ökad delaktighet i samhällsfrågor.