Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala kommun inför cykelöverfarter

Cyklister får företräde framför bilister när Uppsala kommun inför cykelöverfarter på snabbcykellederna. Till att börja med är det snabbcykelleden från Valsätra som får sju cykelöverfarter med början någon av de kommande veckorna när vädret tillåter. Överfarterna markeras genom att de asfalteras röda och får särskilda vägmärken.

Alla fordon som korsar cykelbanan har väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är på, eller på väg ut på cykelöverfarten.Det gäller även cyklister som mot förmodan cyklar i körbanan. För att öka säkerheten får fordon på körbanan inte göra omkörningar strax innan eller på överfarterna.

– Cykling är framtidens transportmedel och då behöver snabbcykellederna vara just snabbcykelleder. Det här är ett av de 57 mål vi satt upp för att Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu – och samhällsmiljönämnden.

För att sänka hastigheten vid cykelöverfarter byggs farthinder i körbanan så att de fordon som korsar cykelöverfarterna saktar in.

Alla fordonsförare, både de på körbanan och på cykelbanan, ska anpassa sin hastighet efter trafiksituationen och visa hänsyn mot varandra.

– Längs Valsätracykelleden har vi fyra överfarter där det även är övergångsställen, det innebär att alla måste visa hänsyn för att minska risken för olyckor, säger Michael Eriksson, avdelningschef för gata, park, natur.

Möjligheten att anlägga cykelöverfarter infördes av regeringen i trafiklagstiftningen 2014. I Eskilstuna infördes cykelöverfarter under 2013 och 2014. En utvärdering visar att andelen bilister som ger företräde till cyklister ökat från 70 till 90 procent och att andelen bilister som väjer för fotgängare samtidigt har ökat från 85 till 95 procent.

För mer information

Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden
Telefon: 070-420 05 60
E-post: johan.lundqvist@uppsala.se

Michael Eriksson, avdelningschef gata, park, natur
Telefon: 018-727 43 40
E-post: michael.eriksson@uppsala.se

Presskontakt:
Maria Hasselgren, PR-strateg
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se