Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala kommun hjälper Uppsalarestauranger att minska klimatutsläpp

Nu startar Uppsala kommun ett projekt som ska göra våra restauranger mer klimatsmarta. Under projektet får restaurangerna både utbildning i klimatsmart mat och hur man kan minska sin energianvändning.

Maximilian Lundin

Maximillian Lundin

Ett femtontal Uppsalarestauranger har visat intresse att medverka, och på en uppstartsträff 29 november fick restaurangerna höra mer om projektet och vad det innebär.

– Vi har tagit fram ett antal verktyg som ska underlätta och inspirera alla deltagarna att minska sin energianvändning och sina klimatutsläpp. Bland annat kommer alla att få en utbildning i något som kallas Miljödieten. Ett koncept som tagits fram av kocken Maximillian Lundin, berättar Anna Rehnberg, projektledare från Uppsala kommun. Utbildningen består av praktisk kunskap i matlagning som har låga klimatutsläpp.

De råvaror som påverkar klimatet mest är animaliska produkter, framförallt nötkött. Så en av de viktigaste delarna i utbildningen handlar om att börja använda mer plantbaserade råvaror som baljväxter, grönsaker och rotsaker.
– För kockar handlar det om att byta perspektiv och lära sig nya råvaror från grunden. Men det är viktigt att det ska smaka gott. Det är också viktigt att se att det finns ekonomi i det här. Kommer det in ett sällskap på 10 personer så är det högst troligt att en i sällskapet är vegan. Och om det finns fler än en rätt på menyn för veganen, kommer den personen garanterat att beställa mer vilket innebär mer försäljning för restaurangen, menar Maximillian Lundin.

Förutom matutbildning kommer restaurangerna även att kunna mäta sina klimatutsläpp med hjälp av ett särskilt verktyg.
– Verktyget är utvecklat av klimatforskare på Chalmers och syftet är att enkelt få koll på vilken klimatpåverkan olika ingredienser och maträtter har och vilken skillnad det gör för klimatet att till exempel byta ut vissa ingredienser, säger Anna Rehnberg.

Om projektet

Projektet Klimatdriven företagsutveckling drivs av Uppsala kommun i samarbete med Uppsala klimatprotokoll och delvis finansierat av EU. Syftet med projektet är att minska energianvändningen och klimatutsläppen. En del av projektet riktar sig till restauranger som kommer att få kunskap och verktyg.
Läs mer om projektet Klimatdriven företagsutveckling