Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala kommun gör större inköp av skyddsutrustning – och uppmanar alla att stanna hemma i påsk

Uppsala kommun intensifierar insatserna när det gäller att säkra tillgången till skyddsutrustning inom vården och omsorgen. Kommunen ska bland annat samverka med andra kommuner och regioner för att göra större inköp. Dessutom uppmanas företagare att skänka godkänd skyddsutrustning. Uppsalaborna uppmanas även att stanna hemma i påsk.

Två händer som håller i flaska med handsprit

På en pressträff 8 april berättade Uppsala kommun om sitt arbete för att säkra tillgången till skyddsutrustning för kommunens vård- och omsorgspersonal med anledning av det stora behovet till följd av coronapandemin.

– Vi gör allt vi kan för att säkra tillgången till skyddsutrustning. Vår vård- och omsorgspersonal som gör fantastiska insatser i detta tuffa läge ska ha de bästa förutsättningarna för att göra sitt jobb, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun.

Krisledningsnämnden sammanträdde tidigare samma dag och beslutade bland annat att Uppsala kommun ska samverka med andra stora kommuner och regioner för större inköp av skyddsmaterial. Genom att tillsammans med Stockholm, Göteborg och Malmö ge lånegarantier till en gemensam upphandling via Sveriges kommuner och regioner (SKR) ska kommunernas behov av skyddsutrustning på sikt säkras.

– Det är nödvändigt att vi kan säkra behoven av skyddsutrustning inom kommunens vård och omsorg framöver. Det är därför som vi i de fyra största kommunerna tagit initiativ till att ge lånegarantier för en gemensam upphandling via SKR, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens andra vice ordförande i Uppsala kommun.

Företag kan skänka skyddsmaterial

Många vill vara med och hjälpa till under pandemin. Uppsala kommun välkomnar alla bidrag av godkänd och kvalitetssäkrad skyddsutrustning. En kampanj som vänder sig till företag som vill skänka skyddsmaterial lanserades därför också på pressträffen.

– Vi välkomnar alla företag som vill skänka godkänd medicinsk skyddsutrustning såsom handsprit, ytdesinfektionsmedel, handskar, visir, munskydd och skyddsrockar till Uppsala kommun, säger Susanne Afzelius, upphandlingschef på Uppsala kommun.

Det som skänks kan bli en buffert för framtida behov. Det finns skyddsutrustning inom vården och omsorgen ännu, men behoven ökar under coronavirusets spridning. Allt som kommer in används snabbt.

Stanna hemma i påsk

Dessutom uppmanar Uppsala kommun genom kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling alla Uppsalabor att stanna hemma i påsk. Påsken är ju annars en tid då många reser och träffar nära och kära, men i nuläget ska onödiga resor undvikas.

– Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar för att minska smittspridningen genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Därför uppmanar jag alla Uppsalabor att skippa onödiga resor och i stället stanna hemma och ta del av allt som finns att uppleva här i Uppsala, säger Erik Pelling.

Det är också viktigt att tänka på de insatser som alla själva kan göra som individer i vardagen för att minska smittspridningen.

Håll avstånd till varandra. Behöver du hosta eller nysa, gör det i armvecket. Tvätta händerna noga – och stanna inomhus om du känner dig sjuk.

Få tips på vad du kan göra i Uppsala

Läs om hur du kan skänka skyddsutrustning till kommunen