

Du som är döv, dövblind, har en kombinerad syn- och hörselskada och är över 65 år eller är anhörig kan få hjälp framöver av kommunens äldrevägledare Claire Grahn-Eriksson. Hon börjar på sitt nya uppdrag i januari 2021.
– Många döva äldre känner inte till det stöd som de kan få från kommunen. Därför känns det väldigt viktigt och rätt att vi nu får en äldrevägledare för döva, säger Carina Juhlin, direktör på äldreförvaltningen.
Äldrevägledaren kommunicerar med teckenspråk. Många döva har teckenspråk som sitt förstaspråk och svenska som andraspråk.
– Teckenspråkiga döva har alltså möjlighet att få information om kommunen på sitt förstaspråk nu när jag är på plats, säger Claire Grahn-Eriksson.
Äldrevägledaren kan
- förmedla kontakten mellan döva personer och tjänstepersoner i kommunen
- guida till rätt myndighet eller verksamhet
- ge råd och stöd kring ansökan om färdtjänst eller vård- och omsorgsboende
- ge allmän information om kommunen.
Äldrevägledaren ska inte fungera som tolk.
Flera insatser är på gång
Uppsala kommuns äldreförvaltning utredde under 2019 situationen för hörselnedsatta och döva inom kommunens äldreomsorg. Förslagen i den rapporten ska nu genomföras. Ett av förslagen är just att tillsätta en äldrevägledare för teckenspråkiga.
Träffpunkt för teckenspråkiga och hörselombud är andra insatser som är på gång i kommunen.
Hörselombud ska finnas hos alla utförare inom hemtjänst och hemsjukvård och på särskilt boende. De ska sprida kunskap om hörselfrågor i den egna arbetsgruppen och vara behjälpliga med stöd kring hantering av hjälpmedel för brukare med nedsatt hörsel.
Syn- och hörselinstruktörer finns redan i dag. Deras huvudsakliga uppgift är att ge rehabiliterande stöd för att personer med syn- och hörselnedsättning ska kunna uppnå högsta möjliga oberoende och en vardag med livskvalitet och hälsa. De kommer även att erbjuda utbildning och regelbundna nätverksträffar för hörselombuden.