Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala kommun får 13,8 miljoner för att korta sfi-elevers väg till jobb

Arbetsmarknadsförvaltningen har beviljats medfinansiering om 13,8 miljoner kronor från Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMiF) för projektet Heltidsplan. Projektets syfte är att korta vägen till egen försörjning för utomeuropeiska medborgare som läser svenska för invandrare (sfi).

Ett klassrum med vuxna elever och en lärare

Arbetet inom projektet går ut på att erbjuda individuellt anpassade arbetsmarknadsinsatser som komplement till den ordinarie sfi-undervisningen. Genom att erbjuda varje individ en skräddarsydd plan ges sfi-eleverna en ökad chans att snabbt komma ut på arbetsmarknaden.

– Vi vill erbjuda skräddarsydda lösningar där vi kombinerar språkutbildning med insatser utifrån en individs tidigare arbetslivserfarenhet, behov, intressen och motivation. Målet är att på så sätt öka takten på språkinlärningen och korta vägen till jobb, säger Lena Winterbom, direktör arbetsmarknadsförvaltningen.

– Det känns jättebra att vi beviljats medel för ett så viktigt projekt. Det ger oss möjlighet att utveckla arbetet med att individanpassa insatser som ska leda till att fler Uppsalabor kan försörja sig långsiktigt, säger Monica Söderström, chef för utveckling och service inom arbetsmarknadsförvaltningen.

Projektet Heltidsplan kommer att pågå i drygt två år och erbjudas till 500 deltagare.