Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala har utsetts till Årets tillväxtkommun 2018

Visionär samhällsplanering, nära medborgardialog och ett strategiskt och handlingsinriktat näringslivsarbete är några av orsakerna till att Uppsala kommun har fått utmärkelsen Årets tillväxtkommun 2018. Bakom priset står den oberoende plattformen Arena för Tillväxt och företaget Sweco.

Ardalan Shekarabi, Joachim Danielsson, Marlene Burwick och Anna Kelly vid prisutdelningen i Malmö. Foto: Highshot
Civilminister Ardalan Shekarabi, stadsdirektör Joachim Danielsson, kommunstyrelsen ordförande Marlene Burwick (S) och Arena för Tillväxts verksamhetschef Anna Kelly vid prisutdelningen i Malmö. Foto: Highshot.

Priset tilldelas den kommun som uppvisat en tillväxt och utveckling utöver det vanliga. Uppsala har under de senaste åren uppvisat en befolkningsutveckling, nybyggande och sysselsättningsutveckling långt över riksgenomsnittet.

– När Uppsala växer och fler jobbar kan vi investera i välfärden och bygga ett starkare samhälle. Vi har tagit krafttag mot bostadsbristen och jobbat hårt för fler företagsetableringar. Det är särskilt kul att få ett pris som visar att tillväxt och arbetet för ett hållbart samhälle kan gå hand i hand. Tidigare i år fick Uppsala pris för sitt klimatarbete och nu är det vårt näringslivs- och tillväxtarbete som prisas, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Med en stor inflyttning är Uppsalas arbetsmarknad den snabbast växande bland de tio största städerna i Sverige. Det sker en snabb utveckling inom kreativa- och kunskapsintensiva branscher som life science, clean tech och informations- och kommunikationsteknologi. I Uppsala görs också stora satsningar inom den växande besöksnäringen och idrott och kultur får ta allt större plats i nya arenor.

– Priset är ett bevis på att det förändringsarbete som vi har drivit de senaste åren har gett resultat. Vi jobbar tillsammans i hela den kommunala organisationen för att nå de politiska målen där den hållbara tillväxten har varit ett av de viktigaste, säger Joachim Danielsson, stadsdirektör.

Uppsala kommun har under 2018 även vunnit flera andra priser och utmärkelser, bland annat årets bästa klimatkommun, årets cykelstad, bästa stadskommun att bo i, samt andraplats i årets bästa idrottsstad.

Arena för Tillväxts motivering till Årets tillväxtkommun 2018 lyder:

”Uppsala kommun har lyckats behålla sin särart som traditionsrik universitetsstad, och genom visionärt politiskt ledarskap kombinerat historiska värden med nytänkande och framåtblickande utveckling.

Uppsala växer, målmedvetet och hållbart. Väl fungerande målstyrning, nära medborgardialog, samt strategiskt och handlingsinriktat näringslivsarbete ger hållbar utveckling av både stad och land. Visionär samhällsplanering, attraktiva miljöer för boende, målmedveten samverkan mellan kommun, näringsliv och akademi samt ett rikt kultur- och idrottsliv gör Uppsala intressant för både boende, besökare och företag.

Med historien som grund och den hållbara framtiden som inspiration tilldelas Uppsala kommun priset som Årets tillväxtkommun 2018.”

Läs mer om priset på Arena för Tillväxts hemsida

Läs mer om årets prisregn på uppsala.se

För mer information

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 018-727 13 34
E-post: marlene.burwick@uppsala.se

Joachim Danielsson, stadsdirektör
Telefon: 018-727 12 00
E-post: joachim.danielsson@uppsala.se

Presskontakt

Ulrika Borg, tf pressamordnare
Telefon: 018-727 09 79
E-post: ulrika.borg@uppsala.se