Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala först ut med ny modell för trygga och attraktiva platser

Idag fattade kommunstyrelsen beslut om att göra Uppsala till första svenska stad att prova på AMP-modellen. Modellen är en nyligen framtagen metod för att skapa attraktiva och trygga platser för alla.

Fredrik Reinfeldt och Erik Pelling vid ett podium med Uppsala kommuns logga på.
Centrum för AMP:s ordförande Fredrik Reinfeldt och Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 AMP-modellen är intressant och har haft positiv effekt i andra städer i världen. Vi är ständigt beredda att testa nya metoder för att öka tryggheten i centrum och kommer därför inleda ett pilotprojekt med en lokal affärs-och medborgarplats i centrala Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nya svar för attraktiva och trygga platser

AMP står för Affärs- och medborgarplats. Den grundläggande tanken är att alla aktörer, både offentliga och privata, som finns i ett område går samman och tar ett gemensamt ansvar för området i fråga. Den ideella föreningen Centrum för AMP tillhandahåller modellen.

 Efter pandemin och till följd av digitalisering och förändrade inköpsvanor kommer vi behöva nya svar för hur våra torg och andra publika platser ska upplevas som attraktiva och trygga. Uppsala blir först i Sverige med att använda AMP-modellen för att åstadkomma det, säger Fredrik Reinfeldt, Centrum för AMP:s ordförande.

Pilotprojekt som utvärderas

Platsen för den lokala AMP:n kommer att vara i centrala Uppsala och under hösten kommer olika aktörer att bjudas in för att tillsammans med Uppsala kommun och Centrum för AMP hitta den bästa avgränsningen. Under de inledande diskussionerna har Forumtorget lyfts fram som en lämplig plats. AMP-platsen i Uppsala invigs våren 2021.

Vi har sedan länge haft ett välfungerande samarbete med det lokala näringslivet och fastighetsägare kring stadsutvecklingen och trygghetsarbetet i centrala Uppsala. Detta ska inte ses som en ersättning av den samverkan utan som ett komplement. Pilotprojektet kommer pågå i två år och därefter får vi utvärdera om det gett önskad effekt och om vi vill fortsätta med det, säger Erik Pelling.

Läs mer om AMP-modellen här.