Uppsala först ut att ha ett beräknat bostadsbehov

Uppsala är testkommun i ett forskningsprojekt som tagit fram en ny modell för att beräkna bostadsbehovet. I ett webbsänt seminarium under Digitala Almedalsveckan berättar Uppsala kommun, Uppsalahem och Uppsala Bostadsförmedling hur modellen används för att nå mer träffsäkra åtgärder för bostadsförsörjningen.

Två personer sitter i en soffa. I förgrunden syns flyttkartonger.

I år är Almedalsveckan i Visby inställd för att minska smittspridningen av covid-19. Olika initiativ har därför tagits för att kunna ha dialoger via andra plattformar. Ett av dessa är Digitala Almedalen som anordnas av BoInstitutet. Uppsala kommun medverkar tillsammans med Uppsalahem och Uppsala Bostadsförmedling för att berätta om en ny modell för att räkna ut bostadsbehovet i en kommun. Med hjälp av modellen kan kommuner genomföra mer träffsäkra bostadspolitiska åtgärder.

Modellen framtagen i ett forskningsprojekt

En statlig utredning (SOU 2018:35 Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar) konstaterade nyligen att ingen kommun i Sverige har kunskap om hur bostadsbehovet ser ut för kommunens invånare. Forskningsprojektet Decode har därför arbetat fram en modell för att beräkna bostadsbehovet. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Tyréns, KTH-Arkitekturskolan, Boverket och Uppsala kommun och är finansierat av Sven Tyréns stiftelse.

Uppsala testkommun för forskningsprojektet

Uppsala har varit testkommun för forskningsprojektet och resultatet visar hur många hushåll i Uppsala som idag kan ha en osäker boendesituation på grund av att de bor trångt, flyttar runt, bor för dyrt i förhållande till sina inkomster eller helt saknar bostad. Analyser visar också hur många av dessa hushåll som skulle kunna matchas mot en bättre lämpad bostad i utbudet eller genom riktad nyproduktion.

Kunskap från forskningsprojektet ska ge mer träffsäkra åtgärder

I seminariet berättar Uppsala kommun, Uppsalahem och Uppsala Bostadsförmedling om hur de arbetar med att använda kunskaperna från forskningsprojektet i den egna organisationen för att nå mer träffsäkra åtgärder för bostadsförsörjningen. Kunskap om hushållens boendesituation är ett viktigt underlag i kommunens arbete med  bostadsförsörjning, i Uppsalahems projektplanering och innovativa boendelösningar och i Bostadsförmedlingens förmedlingsprinciper.

Se det webbsända seminariet

Onsdag 1 juli, 11.30–12.00 kan du ta del av det webbsända seminariet på Boinstitutets webbplats  boinstitutet.se/almedalen . Sändningarna visas högst upp på sidan. Du behöver inte föranmäla dig för att se seminariet. Du kan även ta del av sändningen på Boinstitutets facebooksida: facebook.com/boinstitutet

Välkommen!