Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala får pris som Sveriges bästa stadskommun – för fjärde året i rad

Uppsala är för fjärde året i rad Sveriges bästa stadskommun att bo i, enligt tidningen Fokus kommunrankning "Bäst att bo 2017". Rankingen presenterades på torsdagen 11 maj.

– Uppsala kommun är en fantastisk plats att bo på för såväl gammal som ung och utmärkelsen ”bästa stadskommun” ska alla Uppsalabor vara stolta över, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

Fokus kommunrankning är uppdelad i fyra kommunkategorier; storstads-, stads-, landsbygds- och glesbygdskommun. Indelningen görs efter Jordbruksverkets definition av storlek på kommun, det vill säga hur många som bor i, respektive utanför, tätorten.

– Nu återstår bara att övertala tidningen Fokus att ändra kategorierna så att vi nästa år även kan vinna priserna som bästa landsbygdskommun och bästa storstadskommun, säger Marlene Burwick.

Enligt Fokus har resultatet tydliga kopplingar till vad forskningen säger om vad som gör en ort attraktiv. Det är 43 olika statistikvariabler inom olika områden som mäts, till exempel "att vara ung", "att vara äldre", "att ha familj" och "att arbeta".

Uppsala vann kategorin stadskommun i konkurrens med 45 andra städer.

Läs mer om rankningen på tidningen Fokus webbplats

För mer information

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 018-727 13 34

Teresa Palmquist, kommunikationsdirektör, Uppsala kommun
Telefon: 0725-72 33 81

Presskontakt
Erik Boman, presschef
Telefon: 073-423 56 28
E-posterik.boman@uppsala.se