Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Uppsala får konststråk med barnlitteratur i fokus

Det nya ALMA-stråket i Uppsala är ett konststråk med barnperspektiv. De fem konstverken finns längs med Klostergatan och leder fram till Stadsbibliotekets barnavdelning. ALMA-stråket är det första konststråket för barn i Uppsala.

Eva Larssons konstverk är tredelat och består av en bronsskulptur föreställande två barn som har gjort en upptäckt. Från denna skulptur leder sedan, för den nyfikne och uppmärksamma, ett
spår, in till barnbibliotekets innergård. Spåret tar slut vid en skatt – ett tittskåp med en magisk, gyllene värld. Eva Larsson har inspirerats av 2011 års ALMA-pristagare Shaun Tan.
Eva Larssons konstverk är tredelat och består av en bronsskulptur föreställande två barn som har gjort en upptäckt. Från denna skulptur leder sedan, för den nyfikne och uppmärksamma, ett spår, in till barnbibliotekets innergård. Spåret tar slut vid en skatt – ett tittskåp med en magisk, gyllene värld. Eva Larsson har inspirerats av 2011 års ALMA-pristagare Shaun Tan.
ALMA-priset, Astrid Lindgren Memorial Award, är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Konstverken i konststråket utgår från barnets perspektiv och värnar barnens rätt till reflekterande och nyskapande konst.
 
ALMA-stråket rymmer så många viktiga dimensioner. Mitt i Uppsalas stadskärna ger vi plats för barnen och deras möten med konst och litteratur. Samtidigt som vi lyfter några av vår tids stora barn- och ungdomsförfattare, säger Linda Eskilsson (MP) ordförande i kulturnämnden.
 
De fem ALMA-pristagare som lyfts fram är Kitty Crowther, Barbro Lindgren, Meg Rosoff, Maurice Sendak och Shaun Tan. Dessa författares konstnärskap hyllas genom olika spännande uttryck. Det varierar med bronsskulpturer, tittskåp, hemliga spår i marken samt ljusskyltar och en serie väggbilder.

Det är fem konstverk av konstnärerna Kolbeinn Karlsson, Eva Larsson, Helena Piipo Larsson, Sara Möller och Johan Thurfjell som belyser vikten av bra litteratur för unga läsare genom att lyfta olika ALMA-pristagare.
 
 

För mer information