Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Tusentals flera elever på vuxenutbildningen

4 336 personer har i år ansökt och kommit in hittills på kommunens vuxenutbildning, jämfört med 2 758 under hela år 2015 och 4 026 under hela 2016. Uppsala låter nu den som tidigare har en gymnasieexamen få möjligheten att även läsa en yrkesutbildning på komvux. Därmed ökar de sina chanser att få jobb.

Uppsala kommun har kunnat ta emot ett ökat antal elever, 4 336 personer, inom gymnasiala och grundläggande kurser hittills under 2017. Därtill kommer 4 124 sfi-elever (svenska för invandrare).

– Vi satsar på ett lokalt kunskapslyft och bygger ut vuxenutbildningen löpande och gör den tillgänglig för flera. Det gör att flera kommer in på arbetsmarknaden samtidigt som flera arbetsgivare får lättare att hitta utbildad personal. Årets mer generösa antagning har gett effekt, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Den mer generösa antagningen som tillämpas i år på kommunens vuxenutbildning innebär bland annat att den som har fullgjort en teoretisk utbildning får möjlighet att komplettera med en yrkesinriktning. Förutsättningen är att personen är behörig och att utbildningen ska ha goda möjligheter att ge jobb. Det kan till exempel leda till att kommunen kan rekrytera nyutbildade undersköterskor, en yrkesgrupp som arbetsmarknaden efterfrågar.

– Att ha fullgjort en gymnasieutbildning är en av de mest avgörande faktorerna för att få ett jobb. Arbetslöshet är det största hotet mot ett jämlikt samhälle och därför är det viktigt att vi satsar på vuxenutbildningen, säger Tobias Smedberg (V), vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Kommunen har kunnat ta emot så många elever tack vare ett väl utbyggt regionalt samarbete med länets kommuner kring yrkesutbildningen, en ny organisation och nya avtal inom vuxenutbildningen.

För mer information

Ulrik Wärnsberg (S) ordförande i arbetsmarknadsnämnden
Telefon: 0730-79 86 05
E-post: ulrik.warnsberg@pol.uppsala.se

Tobias Smedberg (V), vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden
Telefon: 0733-90 20 62
E-post: tobias.smedberg@pol.uppsala.se

Lotta Königsson, vuxenutbildningschef
Telefon: 018-727 86 66
E-post: lotta.konigsson@uppsala.se

Presskontakt
Susanne Järved, pressansvarig
Telefon: 018-727 18 78
E-post: susanne.jarved@uppsala.se