Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Trygghetsvandring i Sävja

I förra veckan genomförde kommunen en trygghetsvandring i Sävja. Ett 40-tal personer deltog, från bland annat Skolfastigheter, kyrkan, skolan, ungdomsjouren, polisen, nattvandrarna och Onside, som är en del av Danmarks IF.

Trygghetsvandring i Sävja
Trygghetsvandring i Sävja

En trygghetsvandring innebär att representanter för kommunen, boende, civilsamhället och polisen tillsammans går en kvällspromenad i området och noterar vad som behöver åtgärdas för att förbättra tryggheten i den fysiska miljön. Exempelvis bättre belysning, tillgänglighet, renhållning, skadegörelse och klotter. En trygghetsvandring fyller även funktion som kontaktskapande mellan kommunens olika aktörer och bidrar till ett smidigare och lättare samarbete.

Tre grupper

Vandringen förra veckan utgick från Sävja kulturcentrum, där Ingemar Carlsson från Stadsbyggnadsförvaltningen, inledde med att hälsa alla välkomna och delade in deltagarna i tre grupper. Vandringsturen gick sen på gångvägen bakom skolan, vidare genom skogspartier, förbi idrotts- och olika aktivitetsplatser och tillbaka till samlingsplatsen igen.

- Här är det lite dåligt upplyst, påpekade en deltagare när gruppen stannade till vid pumptrack-banan i anslutning till ett skogsområde bakom skolan.
Den otillräckliga belysningen visade sig dock bero på en trasig lampa, vilket fördes till protokollet för vidare åtgärd.

Uppskattat med olika åldrar

Vid Sävjas lilla IP finns flera aktivitetsområden för alla åldrar. Boulebana, beachvolleyboll-plan, lekplats, konstgräsplan, baskeplan, fotbollsplan.
- Det är kul för här är nästan alltid folk, berättade en ung flicka som var med på rundturen.
Hon uppskattade också att det är folk i alla åldrar som umgås på lilla IP.
- Det känns tryggt när lite äldre är med här också.

Fyra vandringar i år

Saker som uppmärksammades under vandringen var att det saknas papperskorgar på några ställen, trasig belysning, beläggningsskador i asfalten och eventuell klippning av buskage för att förbättra sikten på en sträcka av gångvägen. Allt fördes till protokollet som kommunen följer upp för åtgärd.
Kommunen genomför fyra trygghetsvandringar i år. I våras var det Gränby och inne i city, tillsammans med Uppsala citysamverkan. I oktober besöktes Sävja och i november blir det Stenhagen.