Tryggare anställningar ska minska smittorisken på äldreboenden

Uppsala kommun kommer att erbjuda timvikarier tidsbegränsad anställning mellan 50 procent och heltid. Genom tryggare anställningsförhållanden är förhoppningen att minska smittorisken på äldreboenden. Ett proaktivt arbete har inletts för att stärka upp med personal och särskilda team om smittan ökar.

Erik Pelling och Caroline Hoffstedt

Äldreförvaltningen i Uppsala kommun har den 27 april fått i uppdrag att erbjuda timavlönade vikarier en tidsbegränsad månadsanställning om minst femtio procent. Beslutet gäller timanställda som är aktuella i tjänst hos äldreförvaltningen. Dessutom kommer vikarier med utbildning som undersköterska, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut att erbjudas tidsbegränsad månadsanställning på heltid under de närmaste fyra månaderna.

– Vi ska fortsätta göra allt vi kan för att skydda riskgruppen äldre från att smittas. Med tryggare anställningsvillkor för våra timvikarier kan vi förebygga smittspridning genom att man faktiskt stannar hemma vid minsta symptom, men också se till att klara personalbemanningen på sikt. Detta är en viktig satsning både för de äldre och för personalens arbetsmiljö, säger Caroline Hoffstedt (S), äldrenämndens ordförande.

13 miljoner satsas på tryggare anställningsformer för timvikarier

Satsningen görs för att skapa ytterliga beredskap för att snabbt kunna bemanna upp äldreomsorgen om smittspridningen skulle öka. Sedan tidigare finns bemanning av särskilda vårdteam som ska kunna gå in och enbart vårda smittade inom hemvården. Satsningen stärker även upp möjligheterna att bemanna med personal under semesterperioderna.

– Läget är fortfarande väldigt allvarligt och situationen kan försämras snabbt. Längst fram i arbetet mot pandemin befinner sig alla som arbetar inom äldreomsorgen. De vårdar de äldre som insjuknat och arbetar hårt för att förhindra att fler smittas. De ska känna hela samhällets stöd och känna trygghet, därför satsar vi nu på tryggare anställningsvillkor, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Utbildningssatsning för tillsvidareanställda

Vidare ska kommunen säkerställa att de medarbetare som övergår till att bli tillsvidareanställda under perioden enligt lasreglerna ska ges utbildning till vårdbiträde eller undersköterskor.

– Ytterligare utbildad personal behövs för att långsiktigt klara omsorgen med en åldrande befolkning och fler äldre i behov av vård och omsorg därför genomförs en utbildningssatsning för tillsvidareanställda, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande Äldrenämnden.

Uppskattningsvis kommer det att handla om ett knappt hundratal personer

Uppsala kommun, äldreförvaltningen har i dag cirka 1500 personer anställda på visstid med timlön. Av dessa beräknas 1000 vara aktiva och arbetande inom vårdyrken.