Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Trängselreglerna följs på de flesta matställen i Uppsala

Uppsala kommun har under helgen gjort 62 tillsynsbesök för att se till att trängselreglerna följs. Kontrollerna visade på god ordning och att de som tidigare haft anmärkningar nu vidtagit nödvändiga åtgärder. Kommunen fortsätter att prioritera tillsynen eftersom förhållandena snabbt kan ändras.

Folk på solig uteservering
Kommunen har genomfört 200 tillsynsbesök under april för att se till att det inte är någon trängsel på Uppsalas restauranger. Foto: Johner

Sedan den 16 april har miljöförvaltningen genomfört 200 tillsynsbesök på restauranger och butiker i Uppsala. Besöken görs för att kontrollera att restaurangerna följer bestämmelserna för att undvika trängsel och smittspridning av covid-19. Kontrollerna har gjorts under dagar, kvällar och nätter.

Restauranger och butiker följer rekommendationerna

Under den gångna helgen har miljöförvaltningen gjort 53 tillsynsbesök på restauranger och 9 besök i butiker. Miljöförvaltningen har inget tillsynsansvar av trängsel i butik, men för att hjälpa företagen att göra rätt har man ändå besökt nio butiker inför ramadan.

– Miljöförvaltningens bild är att trängsel i dagsläget bara är ett problem på ett fåtal ställen. Arbetet måste dock fortsätta, inte minst eftersom besöken också har en preventiv effekt. Och förhållandena kan ändras snabbt beroende på väder, tidpunkt och det faktum att gäster glömmer bort att hålla avstånd, säger Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll på miljöförvaltningen.

Tillsynsbesök kommande helger

Eftersom förhållandena på serveringar ändras snabbt kommer många ställen att få flera besök. Kommunen planerar att fortsätta med tillsynsbesöken. Valborg och den efterföljande helgen prioriteras särskilt.

– Det är oerhört viktigt att gäster och kunder tar sitt ansvar och håller avståndet till andra. Går man ut i sällskap är man skyldig att hålla avstånd. Det är livsviktigt – bokstavligen, säger Klara Ellström (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

I helgen besöktes flera verksamheter som tidigare haft brister. Tillsynsbesöken visade att företagen vidtagit åtgärder och kommit tillrätta med problemen. Därför är det inte aktuellt att begära att smittskyddsläkaren stänger ned verksamheterna. Några företag som inte tidigare fått tillsynsbesök bedömdes ha vissa avvikelser, vilka följs upp skyndsamt i veckan.

– Det är glädjande att de företag som tidigare haft brister nu har vidtagit åtgärder. Kommande tillsyn får visa om åtgärderna följs i det långa loppet, säger Tobias Johansson.

Tipsa om trängsel

Den som lägger märke till trängsel på serveringar kan tipsa miljöförvaltningen på uppsala.se/tipstrangsel. Det ska stå vilken servering det gäller, vilken tid på dygnet det varit trångt och var någonstans i lokalen trängsel uppstått.

Mer information för Uppsalabor och företag

För Uppsalabor: uppsala.se/hall-avstand-pa-restaurangen
För företag: uppsala.se/restauranger-butiker-covid-19

Kontakt

Miljöförvaltningen
Telefon: 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
E-post: miljoforvaltningen@uppsala.se