Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Tränarna på Celsiusskolan får fortsätta

Regeringen har lyssnat på Uppsala kommuns synpunkter och ändrar sitt beslut om Celsiusskolans specialidrottslärare. Regeringen medger fortsatt dispens så att eleverna kan undervisas av tränare från föreningar i Upplands Idrottsförbund.

Elever spelar sport

Celsiusskolan i Uppsala är Sveriges största idrottsgymnasium där elever från hela Sverige kan kombinera sina studier med en idrottssatsning på elitnivå. Utbildningen sker i samarbete med Upplands Idrottsförbund där idrottsföreningarna bidrar med instruktörer med mycket god kunskap om de olika specialidrotterna.

För att göra det möjligt har Uppsala kommun sedan 2014 haft en dispens från regeringen att bedriva viss undervisning på entreprenad. Regeringen valde tidigare i år att inte förlänga den dispensen. Uppsala kommun protesterade mot beslutet och nu har regeringen lyssnat på kommunens argument och ändrat sig.

Regeringen förlänger Uppsala kommuns tillstånd att anlita Upplands idrottsförbund, som numera heter RF SISU Uppland, för idrottsundervisningen fram till och med vårterminen 2023. Det innebär att de elever som började på skolan nu i höst kan gå klart hela sin idrottsutbildning utan att samarbetet med tränare och instruktörer behöver ändras.

Vad som händer med idrottsutbildningarna på Celsiusskolan efter 2023 är oklart. En statlig utredning har nyligen presenterat ett förslag som skulle innebära stora förändringar för alla Sveriges idrottsgymnasier, men regeringen och riksdagen har ännu inte bestämt om det blir så.

­– Vi välkomnar regeringens beslut. Det innebär att nuvarande elever inte längre berörs och att vi får mycket bättre förutsättningar att rigga skolan inför kommande förändringar av idrottsutbildningarna inom den svenska gymnasieskolan, säger Celsiusskolans rektor Jörgen Norman.

Mer information

Uppsala.se

regeringen.se

celsiusskolan.uppsala.se