Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Tillsammans stoppar vi smittspridningen

Uppsala kommun har sedan inledningen av pandemin följt Folkhälsomyndighetens råd och anpassat sina verksamheter för minskad smittspridning. Liksom övriga kommuner i regionen fick Uppsala kommun i tisdags i uppgift att förhålla sig till de tillfälligt skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten.

Ett utropstecken i en gul cirkel mot mörkblå bakgrund

De nya skärpta råden ska gälla till 3 november då de ska utvärderas. Kommunen har sedan i mars uppmanat till hemarbete i de verksamheter där det är möjligt och under den här tvåveckorsperioden förstärks uppmaningen om hemarbete ytterligare.

Snabb omställning

Uppsala kommun har efter beskedet från Folkhälsomyndigheten agerat skyndsamt för att på bästa sätt svara upp mot nuvarande situation.

Alla verksamheter har kartlagt vilka konsekvenser och åtgärder som behöver göras både internt och externt och utifrån det kommer vi nu att anpassa våra kommunala verksamheter till rådande situation.

Framflyttade möten och ändrade öppettider

En rad åtgärder har fastställts. Bland annat har kommunen förstärkt uppmaningen om att arbeta hemifrån i de verksamheter där det är möjligt. Många verksamheter har flyttat fram planerade möten och utbildningar och uppsökande verksamhet är ytterligare exempel på åtgärder som snabbt har kommit på plats.

Folkhälsomyndighetens nya skärpta allmänna råd

  • Den 19 oktober infördes en ny föreskrift som ger Folkhälsomyndigheten rätt att under en begränsad tid utfärda allmänna råd i en region i samband med lokala utbrott av covid-19.
  • I Uppsala län har antalet bekräftade fall och sjukhusinläggningar ökat under de senaste veckorna. Med anledning av detta har Folkhälsomyndigheten beslutat om skärpta råd för Uppsala län som ska gälla från den 20 oktober och två veckor framåt.
  • De lokala råden för Uppsala län är följande:
  • Var och en som vistas i Uppsala län bör undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel.
  • Var och en som vistas i Uppsala län bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
  • Alla verksamheter i Uppsala län uppmanas att vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden. För verksamheter kan det innebära att begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt. Öppettiderna anpassas och verksamheten erbjuder digitala alternativ.
  • Alla arbetsgivare i Uppsala län uppmanas att vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden. Det kan innebära att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.