Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Studentklasserna får träffas innan 5 juni

Uppsala kommuns beslut om att flytta fram det traditionella firandet med utspring från 5 juni till 14 augusti ligger fast. Men avgångsklasserna kommer att kunna träffas utomhus i juni för att säga hejdå till varandra och sina lärare inför sommaren.

Grupp av elever pratar

Samlingarna ska ske utomhus och spridas ut både i tid och plats. Alla elever uppmanas att hålla distans till varandra. Det är frivilligt att delta och de personer som tillhör riskgruppen eller har en nära anhörig som är riskgrupp bör avstå från denna träff.

22 april fattade Uppsala kommun beslut om studentfirandet för gymnasieskolorna i Uppsala. 28 april kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer för hur gymnasieskolor kan arrangera ceremoniella inslag i samband med studentexamen.

Gymnasieledningen för Uppsala kommun, enhetsrektorer och Uppsalas elevkår har tagit del av Folkhälsomyndighetens rekommendationer och även utbildningsministerns uttalanden i frågan. Folkhälsomyndigheten är tydlig med att kommuner och de enstaka skolorna måste göra en egen bedömning kring hur ett firande kan genomföras ur en smittskyddsaspekt.

Uppsala kommun har utvärderat beslutet som fattades 22 april. Förutsättningarna och de kommunala skolornas möjligheter att genomföra ett studentfirande på ett smittsäkert sätt har inte förändrats. Därför ändras inte beslutet att flytta firandet från 5 juni till 14 augusti. Detta är grundat på skolornas storlek, geografiska förutsättningar, ökad rörlighet i samhället och belastning på sjukvården.

– Hur tråkigt det än är för årets studenter, så finns det tyvärr ingen möjlighet att arrangera ett traditionellt studentfirande och samtidigt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer på ett säkert sätt. Tillsammans minskar vi smittspridningen, säkrar vården och värnar om våra svaga och sköra! Det säger Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola.

Läs mer om beslutet kring studentfirandet 5 juni och att flytta firandet till 14 augusti.