Räddningstjänsten avråder från eldning i Uppsala län. Rekommendationen gäller tills vidare. Mer information om avrådan från eldning

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Stora torget inte längre en taxiplats

Uppsala kommun införde den 11 oktober en ny trafikreglering vid Stora torget. Grundregeln är som tidigare förbud att köra fordon över torget, undantaget är bussar i linjetrafik och taxi. Den nya regleringen innebär att taxi får passera Stora torget, men inte stanna för att plocka upp eller släppa av kunder.

Trafikregleringen införs för att förbättra en rörig trafiksituation på främst helgkvällar och nätter. När taxi använt busshållplatsområdet för att vänta på kunder har bussarnas framkomlighet begränsats. Situationen har ibland även blivit orolig när fordonsförare inte varit eniga om rådande trafikregler. Genom regleringen kommer busshållplatserna framöver att fungera bättre under dygnets senare timmar, när många ska hem från centrum.

Kommunen ska ställa ut informationsskyltar på Stora torget för att informera taxikunder att de behöver leta efter taxi på annan plats, till exempel Fyristorg eller Dragarbrunnsgatan.

Kommunen kommer att träffa taxiverksamheterna för att diskutera alternativa platser. Det är viktigt att hitta alternativ som kan ersätta Stora torget och samtidigt ge centrum fortsatt god tillgänglighet för taxichaufförerna och resenärerna.

Beslutet om den nya trafikregleringen på Stora torget har tagits i samråd mellan kommunen, polisen,

regionen och Gamla Uppsala buss.

För mer information

Sampo Hinnemo, trafikplanerare Stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: 018-727 40 58
E-post: sampo.hinnemo@uppsala.se

Presskontakt
Louise Holck Clausen, kommunikatör
Telefon:
018-727 65 59
E-post:
louise.holck-clausen@uppsala.se