Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Statsbidrag sätter guldkant på äldres vardag

Uppsala kommun har även i år fått stimulansmedel. Det är pengar som äldreförvaltningen får av staten för att öka bemanningen och den sociala samvaron för äldre inom hemvården och på boenden.

Socialstyrelsen fördelar 33 741 751 kronor under 2017 till Uppsala kommun. Tack vare stimulansmedlen ökar bemanningen, främst genom flera undersköterskor och vårdbiträden men också genom de nya yrkeskategorierna aktivitets- och måltidsinspiratörer som ger äldres vardag en guldkant. Aktivitetsinspiratörerna har bland annat fört in nya aktiviteter som Pokémon GO, virtual reality-glasögon, cykelturer och besök av underhållare på boendena.

– Det som händer ute i samhället ska också hända på Karl-Johansgården. De som bor här ska få uppleva nya saker, säger Jessica Thunander, som är en av kommunens aktivitetsinspiratörer.

Måltidsinspiratörerna ser till att det serveras mat efter önskemål. Till exempel på Björklingegården arrangeras måltider med olika teman, som matsäckens dag. Även hotellfrukost och afternoon tea förgyller tillvaron.

Inom hemvården används pengarna bland annat för att öka den sociala samvaron för de äldre.

– Med hjälp av stimulansmedlen har personaltätheten ökat. Det gör att flera kommer i väg på aktiviteter, säger Frida Högberg, utvecklingsledare på äldreförvaltningen.

Syftet med stimulansmedel är att öka tryggheten och kvaliteten för Uppsalas äldre invånare. Äldreomsorgens utförare väljer själva vilka verksamheter och områden som ska prioriteras, där de upplever det största behovet.

Under 2016 fick kommunen 33 239 197 kronor. Boenden prioriterade då social samvaro och en guldkant i vardagen för äldre, i form av just aktivitetsinspiratörer men även stimulansombud, måltidsvärdinnor samt flera undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter. Hemvården prioriterade bland annat aktivitetsansvariga, gruppaktiviteter och förebyggande arbete mot fallolyckor.

Mer information

Frida Högberg, utvecklingsledare på äldreförvaltningen
Telefon: 018-727 86 95
E-post: frida.hogberg@uppsala.se

Presskontakt
Susanne Järved, pressansvarig för äldreförvaltningen
Telefon: 018-727 18 78
E-postsusanne.jarved@uppsala.se