Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala har skärpt de allmänna råden i Uppsala län för att försöka bryta den ökade smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Välkommen till Uppsalas första sommargata!

Nu på fredag 22 maj öppnas Uppsalas första sommargata, som blir en del av Östra Ågatan. Mellan Klostergatan i norr och Bangårdsgatan i söder prioriteras gående och vistelse i en av Uppsalas finaste stadsmiljöer.

Blomster vid Östra Ågatan och Fyrisån

Sommargatan innebär att bilarnas framkomlighet begränsas och att sträckan möbleras med sittplatser och planteringar.

För att hålla avstånd till varandra vid sittplatserna utmed sommargatan, är bänkborden utformade så att de främjar social distansering till andra sällskap på ett naturligt sätt. I centrum av sommargatan (i höjd med Fyristorg) blir det flera små sittmoduler som också går i linje med social distansering.

Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Genomfartsförbudet gäller inte moped klass 2 och cykel. Övrig motorfordonstrafik får endast trafikera Östra Ågatan om de har målpunkter utmed sträckan, exempelvis varutransporter och biltrafik till parkeringsplatser som finns utmed sträckan.

Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

För att ge plats åt gående och sommarmöbler, tas vissa cykelställ bort som löper utmed ån. Cykelparkeringar behålls mellan Smedsgränd-Bredgränd, på Klostergatan och på andra sidan Fyrisån vid Fyristorg och S:t Eriks torg.

Sommargatan pågår till mitten av augusti.