Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Snabbare, säkrare och avgiftsfritt

För att stötta företagen under coronakrisen har kommunen slopat markhyran och snabbat på tillståndsprocessen för uteserveringar. Sina Ibrahimkhel gläds och förbereder 40 extra sittplatser på sin uteservering.

Sina Iberico arbetar på sin uteservering
Sina Ibrahimkhel driver en tapasrestaurang i centrala Uppsala och snickrar för fullt för att utöka uteserveringen med 40 sittplatser. Foto: Uppsala kommun

Sina Ibrahimkhel driver en tapasrestaurang i centrala Uppsala och förbereder just nu för att kunna ta emot fler hungriga gäster i vårsolen.

– Hela mars var en katastrofmånad. Tack vare att vi fått tillstånd om att få utöka vår uteservering och slipper markhyran hoppas vi på att kunna minska det ekonomiska tappet, säger Sina.

Tänker nytt

Förutom att förbereda för fler platser på uteserveringen har Sina och hans medarbetare börjat leverera mat direkt hem till dörren.

– Vi har förlorat 70 procent av vår omsättning och har helt enkelt varit tvungna att tänka nytt. För att klara utkörningen av varm mat har vi utrustat en av våra bilar med värmeskåp.

Satsar på marknadsföring

Sina satsar även på mejlutskick och marknadsföring i sociala medier. Nu hoppas han på sol och värme och många Uppsalabor som vill njuta på uteserveringen. Men med större utrymme mellan borden än tidigare.

– Enligt Folkhälsomyndighetens regler måste gästerna sitta på godkänt avstånd från varandra. Men jag känner ingen oro. Nu har vi mer yta och tack vare att vi har en hovmästare som placerar ut våra gäster har vi koll.

Stöd för minskad smittorisk

Som stöd till restaurangernas arbete för att minska risken för smittspridning har kommunen tillsammans med Region Uppsala, Polismyndigheten, Uppsala Citysamverkan och flera restaurangägare initierat en informationskampanj om att hålla avstånd till andra restauranggäster. Dessutom har kommunen sedan tidigare en mängd stödåtgärder för företag med anledning av coronapandemin. 

Läs mer om kommunens stödåtgärder. 

Läs mer om Folkhälsomyndighetens nya regler för restauranger och krogar.